
Pikáns pácolt lencse: köretnek, de magában is isteni
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Nagyon komolyan vettem a bolygó-diéta előrejelzéseit, és egyre többet főzök csicseriborsót és lencsét is, ha már úgy tűnik, lassan teljesen át kell rendezni a táplálkozásunkat, és sokkal többet kellene ennünk hüvelyesekből, mint húsokból.
Ha elrugaszkodunk a máskülönben hőn szeretett menzás lencsefőzeléktől, elképesztően színesen variálható alapanyag a lencse. Most például pácolni fogjuk, mert nem, nem csak húsok alkalmasak rá, nem csak nekik tesz jót, hanem zöldségeknek is, sőt, különösen nekik.
A pácolási folyamat itt nem a puhulásról szól, mint a húsoknál, hanem az ízélmény emeléséről. A fűszeres, ecetes lében pihenő zöldség íze teljesen megváltozik.
A fűszerek összetétele és a savas komponens fajtája is ízlés szerint variálható, a fontos csak az, hogy a lencse ne legyen pépesre főzve, hanem maradjanak egyben a szemek, valamint hogy az ecetes pácban álljon minimum egy napot, akkor lesz az igazi, de három nap után is csodálatos még.
Lehet enni sült zöldségekkel, vagy épp ellenkezőleg, friss, ropogós retekkel, újhagymával, esetleg aszalt paradicsommal és olajbogyóval, szóval ezerféleképpen el lehet képzelni.
Fűszeres, pácolt lencse

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab babérlevél
- 1.5 liter alaplé/víz
- 3 evőkanál almaecet
- 4 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors