
Isteni padlizsánkrém tahinivel – Füstösen készítve lesz az igazi

Ha szereted az intenzívebb és különlegesebb ízeket, akkor a libanoni padlizsánkrémet mindenképpen próbáld ki.
A hummusz mellett a másik csodálatos kence a padlizsánkrém, amelynek esszenciáját az adja, hogy a zöldséget füstösre kell sütni, majd nagyobb mennyiségű olívaolajjal, tahinivel, vagyis szezámmagpasztával és fűszerekkel pürésíteni. A lényeg tényleg a füstös íz, anélkül ez az étel nem működik. Utána már csak pirítósra kell kenni, és élvezni az ízeket.
A jó minőségű olívaolaj kötelező ehhez a kencéhez is, ahogy a szintén közel-keleti ihletettségű joghurtsajthoz, a labnehhoz is. A padlizsán egyébként egy csodás alapanyag, nemcsak kencéknek az alapja, hanem talán az egyik legismertebb görög fogásnak, a muszakának is.
Padlizsánkrém tahinivel

Hozzávalók 6 személyre
- 2 darab padlizsán (nagyobb)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál tahini
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál római kömény
- 2.5 evőkanál lime- vagy citromlé
- ízlés szerint só
- 1 csipet cayenne-bors
- ízlés szerint petrezselyem vagy koriander
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A padlizsánokat hosszában vágjuk félbe, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A zöldséget kicsit szurkáljuk meg villával, és kenjük meg minden oldalát olívaolajjal. A vágott felükkel lefelé fektessük a sütőpapírra. Süssük őket 35-40 percig, de úgy, hogy 3-4 percenként forgassunk rajtuk egyet.
Ha megsültek, akkor hagyjuk 15 percet hűlni. A fokhagymát nyomjuk össze.
A többi hozzávalót tegyük egy tálba, kaparjuk bele a padlizsán húsát is, és egy villával törjük össze, és keverjük egyneművé a krémet. Tegyük egy tálba, és a tetejére locsoljunk olívaolajat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!