Sütés nélküli paleolit zserbó: egészséges és villámgyors ünnepi desszert

paleolitzserbócover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Sütés nélküli zserbó? Igen. Olyan egyszerűen és gyorsan elkészül, hogy fel sem fogja az ember.

Nem kell bajlódni a piskótalapokkal, a sütőt sem kell bekapcsolni, csak mindent összedarálni és pihentetni. Kell ennél több egy egész napos főzés után?

Ha van olyan sütemény, amit karácsonykor kötelező megsütni, az a zserbó. Egy ünnepi asztalról sem hiányozhat, mégis - a töltött káposzta, a halászlé vagy éppen a sült pukya elkészítése után - a legkevésbé sincs kedvünk nekiállni.

Ennek a zserbónak, amellett, hogy nem kell sütni, az a hatalmas előnye, hogy elképesztően egészséges, laktóz- és gluténmentes, cukor is csak az étcsokoládéból kerül bele, így mindenki bátran fogyaszthatja, és ha nem bírunk vele leállni, akkor sem kell a gyomorfájástól tartanunk. 

Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.

Laktózmentes paleolit zserbó

paleolitzserbó

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 25 dekagramm magozott datolya
  • 15 dekagramm aranymazsola
  • 35 dekagramm cukrozatlan darált dió
  • 15 dekagramm natúr pisztácia
  • 4 evőkanál cukormentes baracklekvár
  • 20 dekagramm étcsokoládé (70%-os)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

Fogunk egy aprítógépet, és a datolyát, a mazsolát és a pisztáciát összedolgozzuk, hogy ragacsos állaga legyen.

Egy másik tálban összekeverjük a darált diót a lekvárral, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket.

Kézzel jól összegyúrjuk, ha kicsit ragadósabb a kelleténél, akkor adhatunk hozzá még darált diót vagy esetleg kókuszreszeléket.

Egy sütőpapírral bélelt formába (kb. 20 × 20-as) elegyengetjük a masszát, és egy órára a hűtőbe tesszük.

Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk a kókuszolajat, hogy szép fényes legyen, és az egészet a diós masszára öntjük.

Egy éjszakára hidegen pihentetjük, másnap egy éles késsel felszeleteljük.

Az íze és kinézete olyan, mint a zserbóé, de sem tejterméket, sem pedig lisztet nem tartalmaz. Ha viszont mégis bevállalnátok a klasszikus zserbót, akkor itt találtok hozzá tökéletes receptet.

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük