Sütés nélküli paleolit zserbó: egészséges és villámgyors ünnepi desszert

paleolitzserbócover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütés nélküli zserbó? Igen. Olyan egyszerűen és gyorsan elkészül, hogy fel sem fogja az ember.

Nem kell bajlódni a piskótalapokkal, a sütőt sem kell bekapcsolni, csak mindent összedarálni és pihentetni. Kell ennél több egy egész napos főzés után?

Ha van olyan sütemény, amit karácsonykor kötelező megsütni, az a zserbó. Egy ünnepi asztalról sem hiányozhat, mégis - a töltött káposzta, a halászlé vagy éppen a sült pukya elkészítése után - a legkevésbé sincs kedvünk nekiállni.

Ennek a zserbónak, amellett, hogy nem kell sütni, az a hatalmas előnye, hogy elképesztően egészséges, laktóz- és gluténmentes, cukor is csak az étcsokoládéból kerül bele, így mindenki bátran fogyaszthatja, és ha nem bírunk vele leállni, akkor sem kell a gyomorfájástól tartanunk. 

Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.

Laktózmentes paleolit zserbó

paleolitzserbó

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 25 dekagramm magozott datolya
  • 15 dekagramm aranymazsola
  • 35 dekagramm cukrozatlan darált dió
  • 15 dekagramm natúr pisztácia
  • 4 evőkanál cukormentes baracklekvár
  • 20 dekagramm étcsokoládé (70%-os)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

Fogunk egy aprítógépet, és a datolyát, a mazsolát és a pisztáciát összedolgozzuk, hogy ragacsos állaga legyen.

Egy másik tálban összekeverjük a darált diót a lekvárral, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket.

Kézzel jól összegyúrjuk, ha kicsit ragadósabb a kelleténél, akkor adhatunk hozzá még darált diót vagy esetleg kókuszreszeléket.

Egy sütőpapírral bélelt formába (kb. 20 × 20-as) elegyengetjük a masszát, és egy órára a hűtőbe tesszük.

Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk a kókuszolajat, hogy szép fényes legyen, és az egészet a diós masszára öntjük.

Egy éjszakára hidegen pihentetjük, másnap egy éles késsel felszeleteljük.

Az íze és kinézete olyan, mint a zserbóé, de sem tejterméket, sem pedig lisztet nem tartalmaz. Ha viszont mégis bevállalnátok a klasszikus zserbót, akkor itt találtok hozzá tökéletes receptet.

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük