Pikáns, pálinkás gyümölcsmártás desszertek mellé – Mirelitből is nagyon finom lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A zamatos mártás bármilyen bogyós gyümölcsből készülhet, darabosan és krémesre pürésítve is használható.
Érdemes a hűtőben házi készítésű gyümölcsmártást tartani, az egyszerűen összedobható finomsággal még a reggeli palacsinta is sokkal finomabb lesz, de húsételek mellé is remekül illik.
Aki szereti a különlegesebb, karakteresebb ízeket, annak érdemes pálinkával vagy likőrrel megbolondítania a szószt. A gyümölcsmártáshoz a cseresznyepálinka és a körtepálinka is remekül illik.
A házi készítésű mártás mirelit gyümölcsből készítve is tökéletes lesz. A finomság légmentesen zárt dobozban, a hűtőben egy hétig gond nélkül eláll.
Pálinkás gyümölcsmártás
Hozzávalók 2 decihez
- 30 dekagramm mirelit bogyós gyümölcs (málna, áfonya, erdei mix)
- 15 dekagramm cukor
- 1 darab citrom (leve)
- ízlés szerint gyümölcspálinka vagy likőr
Elkészítés:
Tegyük magas falú edénybe a választott bogyós gyümölcsöt, öntsük rá a cukrot és a citrom facsart levét, majd kis láng felett forraljuk össze, amíg a cukor elolvad. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsmártás maradhat darabos, de pürésíthető is, ehhez a kihűlt gyümölcsöt robotgép vagy botmixer segítségével turmixoljuk pürés állagúra. A mártást érdemes átszűrni, ezután kell belekeverni ízlés szerint a pálinkát vagy a likőrt (pár evőkanál elég lesz).
Fotó: Getty Images