Házi indiai sajt zöldséges-paradicsomos mártásban: Paneer Tikka Masala

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a korábbi leírás alapján sikerült kedvet csinálnom a házi paneer készítéséhez, és sikerült a citromlével kicsapatni a tejből a savót, majd lecsöpögtetni és lepréselni a sajtot, akkor jöhet a következő lépés: a paneer ételbe foglalása.

Most azt az ételt készítettem el vele, amiben életemben először kóstoltam. A paneernak nagyon enyhe, édeskés tejíze van, ezért szuper alapot képez mindenféle markánsan fűszeres fogáshoz. Magába szívja és teljesen felveszi a hozzá társított ízeket, majdnem olyan hatékonysággal, mint a húsok.

Olyannyira igaz ez, hogy éppen úgy szokták sütés előtt bepácolni, mint a húsokat, joghurtba és sok-sok fűszerbe forgatva teszik el a hűtőbe, mielőtt elkészítenék. A pirítás fontos lépés még akkor is, ha utána valamilyen szószos ételbe kerül majd a paneer, ettől lesz annyira erősen kontrasztos a krémes szósz és a körbepirított sajt.

Csípőssel, de anélkül is isteni

Szerencsére az indiai fűszerek nagy részét, a nem csípőseket még a gyerekek is szeretik, a kurkuma, a római kömény és kevés gyömbér is simán átmegy a szűrőjükön, de ha felnőtteknek készül ez az étel, akkor érdemes csípőset is tenni bele, nagyon jót tesz neki.

Házi sajt fűszeres, paradicsomos szószban (Paneer Tikka Masala)

paneer tikka masala

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm paneer
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 400 gramm paradicsom (konzerv)
  • 1 deciliter kókusztej/tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Egy mély serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat, és barnára pirítjuk a kockákra vágott sajtot, majd kiszedjük. Félretesszük. A paprikát felcsíkozzuk, és hirtelen átpirítjuk a serpenyőben maradt zsiradékon, ezt is kiszedjük, félretesszük. A hagymát felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, pár percig kevergetve pirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot, fokhagymát, sózzuk és cukrozzuk, néhány percig rotyogtatjuk, beletesszük a sajtot és a paprikát, újabb pár percig főzzük, hozzákeverjük a kókusztejet, és néhány perc múlva elzárjuk alatta a lángot. Párolt basmati rizzsel a legfinomabb.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon