Házi indiai sajt zöldséges-paradicsomos mártásban: Paneer Tikka Masala
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Ha a korábbi leírás alapján sikerült kedvet csinálnom a házi paneer készítéséhez, és sikerült a citromlével kicsapatni a tejből a savót, majd lecsöpögtetni és lepréselni a sajtot, akkor jöhet a következő lépés: a paneer ételbe foglalása.
Most azt az ételt készítettem el vele, amiben életemben először kóstoltam. A paneernak nagyon enyhe, édeskés tejíze van, ezért szuper alapot képez mindenféle markánsan fűszeres fogáshoz. Magába szívja és teljesen felveszi a hozzá társított ízeket, majdnem olyan hatékonysággal, mint a húsok.
Olyannyira igaz ez, hogy éppen úgy szokták sütés előtt bepácolni, mint a húsokat, joghurtba és sok-sok fűszerbe forgatva teszik el a hűtőbe, mielőtt elkészítenék. A pirítás fontos lépés még akkor is, ha utána valamilyen szószos ételbe kerül majd a paneer, ettől lesz annyira erősen kontrasztos a krémes szósz és a körbepirított sajt.
Csípőssel, de anélkül is isteni
Szerencsére az indiai fűszerek nagy részét, a nem csípőseket még a gyerekek is szeretik, a kurkuma, a római kömény és kevés gyömbér is simán átmegy a szűrőjükön, de ha felnőtteknek készül ez az étel, akkor érdemes csípőset is tenni bele, nagyon jót tesz neki.
Házi sajt fűszeres, paradicsomos szószban (Paneer Tikka Masala)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm paneer
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál cukor
- 400 gramm paradicsom (konzerv)
- 1 deciliter kókusztej/tejszín
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors