Selymes paradicsomleves sütőben pirított paradicsomból és hagymából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár a paradicsomleveseknek se szeri, se száma, annyira különleges ez a verzió, hogy mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt. Pirított zöldségekből készül, amitől intenzívebb és sokkal finomabb lesz az íze.
Elképesztő ez a leves, de tényleg. Szerelem volt első olvasásra, amikor rátaláltam egy angol gasztroblogon. Tudtam, hogy ezt azonnal el kell készítenem, nincs mese, ez lesz az eddigi legjobb paradicsomleves, amit életemben ettem.
Minden le van pirítva
Az hagyján, hogy a paradicsom le van pirítva, sok ilyen recept van. Viszont ebben nemcsak a főszereplő, hanem a vöröshagyma és a fokhagyma is a sütőbe kerül, a fokhagymából egy egész fej sül alufóliában. Ettől sokkal intenzívebb lesz a zöldségek íze, enyhén füstös, édeskés aromát kapnak. Ráadásul a sütés közben kifolyt levük sem veszik kárba, azok is a levest dúsítják.
Az olasz ízek szerelmeseinek
A leves többi részéről az alaplé és a paradicsomlé gondoskodik. A receptből semmi nincs kispórolva, zöldségekből és zöldfűszerekből is van benne bőven: 1,5 kg paradicsomhoz 70 gramm friss bazsalikomlevél kerül, úgyhogy az olasz ízek szerelmesei is elégedettek lehetnek.
Paradicsomleves sütőben pirított paradicsomból
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1.5 kilogramm érett, édes paradicsom
- 2 darab vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 7 evőkanál olívaolaj
- 2 csipet só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 doboz egész darabos paradicsomkonzerv (levével együtt)
- 70 gramm bazsalikomlevél
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 1 liter csirkealaplé
- 1 teáskanál oregánó
- 0.25 teáskanál chilipehely
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában félbe a paradicsomokat, tegyük őket egy tepsire. A hagymákat vágjuk félbe, majd negyedekbe, tegyük azokat is a tepsibe.
A fokhagymafejet pucoljuk meg kívülről, vágjuk le az aljáról a kemény részt, de ne szedjük szét gerezdekre, maradjon ott a hártya a gerezdek között. Csomagoljuk be a fejet fóliába, mielőtt teljesen lezárnánk, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat. Csomagoljuk be teljesen, majd tegyük a tepsire.
Öntsünk 1/4 bögre olívaolajat a paradicsomra és a hagymákra. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan forgassuk össze őket. Pirítsuk őket 40-45 percig.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, alaplevet, chilipelyhet. Adjuk hozzá a pirított paradicsomokat és hagymákat is a tepsire folyt levükkel együtt. A fokhagymát szedjük gerezdekre, vágjunk össze 6-7 darabot egészen apróra, adjuk a leveshez. Sózzuk, borsozzuk.
Gyöngyözve főzzük 40 percig. Ha készen van, öntsük át egy turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsük le. Sajttal tálaljuk.
Fotó: Getty Images