
Egyszerre fűszeres és édes paradicsomlekvár: pirítóson és húsok mellé is tökéletes
10
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány
Miközben a lecsónak valót vásároltam a piacon, kicsit több paradicsomot vettem a kelleténél. Érettek voltak, nagyok és gyönyörűek, az egyikbe jól bele is haraptam. Imádom a paradicsomot, úgy eszem, mint az almát, csak egy kicsit megsózom minden falat előtt.
A családom viszont nem szereti nyersen, de feldolgozott formában szívesen megeszi. Püré, ketchup, leves bármikor jöhet. A paradicsomot a főzés előtt mindenképpen hámozzuk meg, ha leforrázzuk, pikkpakk lejön a héja.
Édes, csípős és fűszeres
Arra gondoltam, hogy lekvár is készülhetne belőle, kicsit édesen, kicsit csípősen, fűszeresen: amit lehet hús mellé is fogyasztani, de kenyérre is kenni. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz a fogadtatása, de szerencsére nagyon ízlett mindenkinek.
Ennek a lekvárnak egyetlen hátulütője van: elég sok paradicsomot kell hozzá venni, amiből viszonylag kevés lekvár születik. Így vagy azt érdemes megvárni, míg olcsóbban lehet hozzájutni ehhez a zöldséghez, vagy kisebb adagot érdemes készíteni belőle.
Paradicsomlekvár

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 kilogramm paradicsom
- 2 darab chilipaprika (kicsi)
- 10 darab bazsalikom (apróra vágott)
- 25 dekagramm zselésítőcukor
Elkészítés:
A meghámozott paradicsomokat vágjuk félbe, szedjük ki a zöldjüket és a magjaikat, vágjuk őket apróra.
Pici vízzel pároljuk, majd főzzük meg - az elpárolgott vizet folyamatosan pótolva. Tegyünk bele egy kis chilipaprikát. Kevergessük, majd botmixerrel pürésítsük.
Adjuk hozzá a zselésítőcukrot és az apróra vágott bazsalikomot, majd főzzük még fél órát, hogy besűrűsödjön.
Töltsük steril üvegekbe, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
Pici vízzel pároljuk, majd főzzük meg - az elpárolgott vizet folyamatosan pótolva. Tegyünk bele egy kis chilipaprikát. Kevergessük, majd botmixerrel pürésítsük.
Adjuk hozzá a zselésítőcukrot és az apróra vágott bazsalikomot, majd főzzük még fél órát, hogy besűrűsödjön.
Töltsük steril üvegekbe, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
Fotó: Getty Images
Címkék: