10 babos recept a kencétől a laktató főételig – Ha jól készíted el, nem puffaszt
A bab nagyon egészséges, fehérjegazdag hüvelyes, amelyből legtöbbször nehéz, csülkös bableves készül, pedig sokkal könnyedebb fogásokat is összeállíthatsz belőle.
A fehérbabtól tartalmas, a friss paradicsomtól és bazsalikomtól pedig üde ez a mártogatós: bagettel kínálva tökéletes ebéd, de ha tortillachipsszel tálalod, szuper előétel vagy partikaja is válhat belőle.
Az étel lelke – az előbb említetteken kívül – a fokhagyma, de fontos szerepe van a sajtnak is, attól lesz szuper krémes a végeredmény. Ahogy a paradicsom leve összekeveredik ezzel a krémes alappal, mennyei fogás születik. Bátran állj neki akkor is, ha időszűkében vagy, konzervbabból készítve pillanatok alatt az asztalra teheted.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze nyomóval.
A babkonzervet szűrjük le, öblítsük át. A paradicsomokat vágjuk félbe.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük 3-4 percig, míg áttetsző lesz, ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. Fél perc után mehet rá a koktélparadicsom is. Kevergetve főzzük kb. 5 percig, és ha nem enged levet, kicsit nyomjuk meg egy fakanál lapjával.
Ha a paradicsom összeesett, adjuk hozzá a babot. Öntsünk rá 1 deci vizet is, és forrásig melegítsük. Ekkor vegyük kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk, és 5 percig főzzük, míg elfő a lé nagy része.
Keverjük bele a krémsajtot, majd ha elolvadt, a bazsalikom is mehet bele. Várjuk meg, míg egyet rottyan, szükség szerint még sózzuk, majd vegyük le a tűzről.
Melegen, friss, ropogós kenyér vagy tortillachips mellé kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu