A 8 legjobb paradicsomos recept - Az egyszerű szósztól a laktató főételig
Nyáron az igazi a paradicsom, édes és lédús, egy szelet vajas kenyeret is mennyeivé varázsol.
A lédús paradicsom sokféleképpen üvegbe zárható. Nyáron főleg sűrű házi paradicsomlé készül belőle, ami jól jön a téli napokon, de más formában is el lehet tenni, méghozzá egészen különleges módon. Pont ilyen ez az izgalmas csatni is!
Az olajban eltett paradicsomot fokhagymás ízesítés bolondítja meg. A csípős ízek szerelmesei chilivel is feldobhatják a csatnit, ami gasztroajándéknak is tökéletes.
A paradicsomot, sárgarépát, hagymát és fokhagymát tisztítsuk meg. Ezután a hagymát vágjuk finomra, a répát és a fokhagymát reszeljük le.
A paradicsomot és az olajban eltett paradicsomot tetszés szerint daraboljuk fel.
Egy magas falú lábasban egy kevés olajat hevítsünk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután az előkészített sárgarépát és fokhagymát keverjük hozzá, majd 3-4 perc múlva a paradicsomokat, paradicsompassatát, balzsamecetet, befőzőcukrot, sót, borsot, kakukkfüvet és bazsalikomot is. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, ezután még 3-4 percig főzzük.
Az elkészült csatnit töltsük tiszta, 200 ml-es üvegekbe, zárjuk le, és 5 percig állítsuk a fejére a betöltött üveget.
Ez a mennyiség 10 darab 200 ml-es üveghez elég.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu