Erdélyi zakuszka családi recept alapján: egész télen eláll a zöldségkrém
Bevált családi receptet hoztunk, ami garantáltan elnyeri a tetszésedet. Padlizsán és nagy szemű bab is szerepel a hozzávalók között!
A házi paradicsomlé az egyik legjobb alap, szinte bármilyen ételhez felhasználható, és ha befőzöl egy nagy adaggal, nem kell érte a boltba szaladgálnod, ha egy finom paradicsomlevest vagy töltött paprikát készítenél.
Nyáron érdemes eltenni a paradicsomot, mikor édes és lédús, ráadásul szezonjában olcsóbban szerezheted be, ami szintén nem utolsó szempont egy ekkora mennyiségnél. Ha van a háztartásodban paradicsompasszírozó, azzal lesz a legegyszerűbb dolgod, de ha nincs, turmixgéppel és szitával is megoldható a folyamat.
Akár ízesítés nélkül is befőzheted a zöldséget, de egy kevés sót érdemes hozzáadni, a citromsavat pedig ne hagyd ki, az segít a tartósításban. A nedves dunsztolásról se feledkezz meg, vagyis hőkezeld az üvegek tartalmát, így biztosan sokáig eláll a kamra polcán a házi paradicsomlé.
A paradicsomokat alaposan mossuk meg, szedjük le a száraikat, vágjuk ki a sérült részeket. Vágjuk a paradicsomokat kisebb darabokra, majd dobjuk egy nagy lábasba.
Krumplinyomó segítségével picit törjük össze a paradicsomokat, hogy legyen alattuk egy kevés lé. Kezdjük el melegíteni közepes lángon, közben néha keverjük át. Kb. 10 percig főzzük, míg teljesen kiengedi a levét.
Ha van paradicsompasszírozónk, kanalazzuk abba a zöldséget, majd passzírozzuk le, hogy a héj és a magok fent maradjanak, a lé viszont egy tálba kerüljön. Ha nincs passzírozód, alternatívaként turmixgépet és apró lyukú szitát is használhatsz: több adagban pürésítsd a paradicsomot, majd szűrd le, hogy a héjdarabok és magok fennakadjanak.
Az így kapott paradicsomlevet töltsük tiszta, fertőtlenített (literes) üvegekbe, egészen töltsük őket tele. Tegyünk minden üvegbe literenként fél tk. citromsavat és 1 tk. sót.
Az üvegek tetejét dobjuk forrásban lévő vízbe, így csírátlaníthatjuk őket. Egy fogóval vegyük ki őket, majd egy tiszta konyharuha segítségével tekerjük őket rögtön az üvegek tetejére.
Tegyük a betöltött üvegeket egy konyharuhával bélelt fazékba, majd töltsünk bele annyi vizet, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Gyújtsunk alá: mikor az üvegekben elkezd gyöngyözni a lé, onnantól számoljuk az időt, literenként 40 percig hőkezeljük az üvegeket.
A nedves dunszttal eltett üvegeket, óvatosan, fogóval szedjük ki, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images