![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A 8 legjobb paradicsomos recept - Az egyszerű szósztól a laktató főételig
![paradicsomleves cover](https://kep.index.hu/1/0/3947/39474/394745/39474583_3011513_30e0bce9a3693afabaca467f613d259d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nyáron az igazi a paradicsom, édes és lédús, egy szelet vajas kenyeret is mennyeivé varázsol.
A paradicsomszezon sokaknak egyet jelent a lecsóval, ez a felhasználásának a legegyszerűbb formája, de számtalan fajtáját elkészítheted a hagyományostól kezdve a bulgurosig, vagy a francia változatig, a ratatouille-ig. Paradicsomból készülhet egyszerű tésztaszósz is, nem beszélve a salátákról.
Arról, hogy a paradicsomról le kell-e húzni a héját, megoszlanak a vélemények. Én nem szeretem, ha benne van az ételben, így mindig megszabadulok tőle főzés előtt. Ezt ezzel a módszerrel kínlódás nélkül megteheted, ha te sem kedveled a héját. Ha télre is szeretnél eltenni az ízekből, akkor ezekkel a módszerekkel tartósíthatod a paradicsomot, utána bármikor felhasználhatod. Ha pedig ugyan szereted ezt a zöldséget, de a gyomrodnak túl savas, akkor így tudod kicsit enyhíteni ezt a kellemetlenséget.
![paradicsomszósz álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39474/394749/39474901_b686b06a18181cdbb5e92a226bd99ebf_wm.jpg)
Balzsamecetes paradicsomsaláta
A legegyszerűbb módja a paradicsom felhasználásának, amellyel a főzést és az álldogálást is megúszhatod, ha salátát készítesz belőle. Van, aki hagymával, van, aki anélkül szereti, de ez a balzsamecetes változat is nagyon finom és bármilyen sült mellé tökéletes választás. Ízlésed szerint tehetsz bele hagymát, de nemcsak lilával, hanem a kevésbé intenzív ízű salottával is finom.
![paradicsomsaláta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39475/394754/39475445_9426278594fa7273cfbed3f6254769d0_wm.jpg)
Fokhagymával sült paradicsom
Ha te is szereted a kevés munkával készült egészséges köreteket, akkor ezt a fokhagymával sült paradicsomot mindenképpen próbáld ki. Gyakorlatilag két hozzávalóból készül, olyan minimális időráfordítással, hogy még az ebéd előtti utolsó pillanatban is nekiállhatsz. Ha van otthon kicsit puhább paradicsom, ehhez a recepthez tökéletes lesz.
![sütőben sült paradicsom álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39475/394755/39475553_ed21f775f5d7f0e611f386f1f7e4c1e4_wm.jpg)
Paradicsomos pite
Gyorsan, kevés hozzávalóból készül ez a paradicsomos pite, amelybe jó sok paradicsomot tegyél, majd fedd le a tetejét tésztával és reszelt sajttal gazdagítsd. Ha tényleg nincs sok időd, akkor bolti leveles tésztát használj, de házilag is meggyúrhatod. Akár magában, akár valamilyen zöldsalátával is finom lesz.
![paradicsomos pite](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39475/394758/39475805_59788239c616cb77cb6dfba20003e6c7_wm.jpg)
Török tojásos lecsó
A shakshukán, vagyis az izraeli lecsón kívül a török lecsót, a menement is érdemes elkészíteni. Ezt az ételt lepénykenyérrel tálald, hiszen biztosan tunkolni fogod. Paprikából többfélét tegyél bele, valamint - természetesen - kell hozzá tojás is, ízlés szerint felvert vagy tükörtojás formában. A menement reggelire is eheted, persze így megspórolod az ebédet, mert biztosan sokáig nem leszel utána éhes.
![menemen](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39476/394761/39476107_f76901a092c807b441ca43cbe41101e7_wm.jpg)
Magyaros hasselback csirkemell
Az egyszerű csirkemellet is izgalmassá teheted a hasselback módszerrel, csak be kell vagdosnod a húst, majd az így keletkező "zsebekbe" tehetsz ízlés szerint sajtot és zöldségeket, például paradicsomot. A magyaros változatba erős paprika és hagyma is kerül, így lesz szaftos és puha.
![magyaros hasselback csirkemell](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39476/394767/39476793_289c831f758140e135c81979f72f0aa9_wm.jpg)
Caprese csirkemell
A mozzarellával és paradicsommal töltött, balzsamecetes szósszal ízesített hús, vagyis a caprese csirkemell finom és puha. Nagyon egyszerűen elkészítheted, a félbevágott szeleteket kell megtöltened zöldséggel, sajttal és a szósszal.
![caprese csirkemell álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39477/394771/39477105_e69ffc7cf7cf450e3e1ad91c1ac04935_wm.jpg)
Szárított paradicsom olajban
Az aszalt paradicsomot akár magában is eheted, de tésztához keverve is nagyon finom lesz. Bármilyen paradicsomból készítheted, de érdemes koktélt használnod. Maga a folyamat kicsit időigényes az aszalás miatt, hiszen meg kell várni, amíg az összes folyadék kisül a paradicsomból. Utána viszont már csak fűszeres olívaolajba kell tenni, majd jól lezárt üvegekben a kamrában tárolni.
![aszalt paradicsom álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39478/394781/39478187_f496a75baf606bc781b9733d5a21fe78_wm.jpg)
Passzírozott paradicsom
A sűrű, passzírozott paradicsommártással, vagyis a passatával készíthetsz lasagnét vagy bolognai szószt. Bár megveheted készen is, ezt is inkább főzd meg otthon, nincs vele nagyon sok munka és érezni fogod a különbséget. Hűtőben 1 hétig is eláll, de ne aggódj, biztosan el fog fogyni előbb.
![passata álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3947/39478/394782/39478299_2a957240a078b4d96e65e3eb894b73ba_wm.jpg)
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors