A legfinomabb erdélyi padlizsánkrém titka: tűzön pirított zöldségből készítsd
A jó erdélyi padlizsánkrém titka, hogy először parázs felett meg kell pirítani a zöldséget, így kap ugyanis semmihez sem fogható, intenzív ízt.
Ha szereted a padlizsánkrémet, ezt a mártogatóst is imádni fogod, ízletes, szaftos, simán pirítósra kenve is isteni, de pita mellé is kínálhatod. A padlizsán édes, lédús paradicsommal egészül ki, de a fokhagyma és a friss zöldfűszerek sem hiányozhatnak belőle.
Az alábbi mártogatós, a zaalouk marokkói recept, így nem véletlen, hogy olyan pikáns fűszerek kerülnek bele, mint a füstölt paprika, a római kömény, a chili vagy a karakteres koriander. Kicsit hasonlóan készül, mint a lecsó, de annál sűrűbbre kell főzni, illetve érdemes pürésíteni is, ha kenceként kínálnád.
Ha még intenzívebb, mélyebb ízekre vágysz, a padlizsánt süsd meg grillen vagy nyílt lángon, mielőtt összefőzöd a többi hozzávalóval, a füstös aroma nagyon jól áll az ételnek.
A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk 2 centis kockákra. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, szintén vágjuk kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A zöldfűszereket mossuk meg, aprítsuk össze.
Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a padlizsánt, paradicsomot, paprikát, köményt, sót, chilit. Öntsük fel kb. 1 deci vízzel, keverjünk mindent egybe. Fedjük le, majd főzzük 20-25 percig, míg minden megpuhul. Egy krumplinyomóval pürésíthetjük a zöldségeket, ha inkább krémeset, mint darabosat szeretnénk.
Keverjük bele a citromlevet és a fokhagymát, majd fedő nélkül főzzük tovább, míg sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen.
Ha már jó a sűrűsége, keverjük bele a friss zöldfűszereket. Rottyantsuk össze, majd kapcsoljuk le a gázt.
Langyosan vagy hidegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu