Illatos, citromos rizottó: vajtól és sajttól krémes a rizs
A citromos rizottó egy rendkívül krémes és finom fogás, amivel kevesebb mint egy óra alatt elkápráztathatod a rizottó szerelmeseit!
Még Olaszországban láttam, hogy az éttermekben előszeretettel készítenek tengeri gyümölcsök és rizottók mellé ilyen vonzó kis tálakat, amelyek még a legegyszerűbb ételeket is képesek feldobni.
A parmezános sajtkosár elkészítése pofonegyszerű, és csupán egyetlenegy hozzávalóra van hozzá szükség. Ráadásul a klasszikus parmezán mellett cheddar sajtból is összedobható, de az ennél lágyabb sajtoktól óvakodjunk, ha nem szeretnénk csalódást okozni magunknak a sajtkosár állagát illetően.
Készítsük elő a lereszelt parmezán sajtot.
Vegyünk elő 4 kisebb méretű, hőálló tálat. Ez lehet akár kisebb müzlistál is.
Vegyünk elő egy lapos tepsit, amelyre helyezzünk sütőpapírt. A tepsi mérete 20x30 cm-es legyen, de ettől lehet nagyobb is.
A reszelt parmezánt két részre osztva készítsünk 1-1 kupacot egymás mellé. Mindkét kupacot terítsük szét kör alakban. Ezt úgy kell elképzelni, mintha két kisebb palacsintát készítenénk.
Süssük előmelegített sütőben, 190-200 fokon kb. 8 percig, vagy amíg a sajtlapok aranybarnára nem sülnek és szépen megolvadnak.
Ekkor vegyük ki őket a sütőből, és egy spatulával a sajtkorongot óvatosan felemelve fektessük rá az egyik tálra, amit előtte fejre fordítottunk. Óvatosan igazítsuk rá. A sajtra tegyünk rá egy másik tálat is fejjel lefelé, mintegy közrezárva a sajtkorongot. Járjunk el így a másik koronggal is.
Pár perc után vegyük ki a sajtot a 2 tál közül, majd talpára állítva hagyjuk kihűlni.
Ezután már ízlés szerint pakolászhatunk bele mindenféle finomságot a ráktól kezdve a salátán át egészen a spagettiig vagy a rizottóig.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu