Fenséges, krémes gombamártás: Wellington-bélszín mellé tökéletes
A gombamártás egy könnyen és gyorsan elkészíthető szósz, amely nem mellesleg tökéletes választás akár Wellington-bélszín mellé is.
A rizottó elkészítésétől sokan ódzkodnak, pedig egyáltalán nem bonyolult, csupán minőségi alapanyagokra és némi figyelemre van hozzá szükség. A rizottó lelke maga a rizs, az ízesítésnek pedig csak a képzelet szabhat határt.
Az alábbihoz hasonló citromos rizottóval először az Amalfi-parton volt szerencsém találkozni, ahol a fagylalttól a tésztáig semmi sem képzelhető el a helyi citrusfákon termő hatalmas és ízletes citromok nélkül.
Ezenfelül a parmezán, az olívaolaj, a fehérbor és a vaj azok az alapanyagok, amelyek még nélkülözhetetlenek ehhez a fogáshoz.
Egy közepes lábasban forraljuk fel a vizet.
A rizst tegyük egy másik, tapadásmentes serpenyőbe egy csipet sóval, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg.
Ha a rizs már eléggé felforrósodott, öntsünk hozzá egy csepp olívaolajat, majd a fehérbort.
Ha a bor már teljesen elpárolgott róla, adjunk hozzá a felforralt vízből annyit, hogy éppen ellepje a rizst. Hagyjuk főni 20 percig, alacsony lángon. Amikor a ráöntött víz kezd elfőni, fokozatosan, merőkanalanként pótoljuk egészen addig, amíg meg nem fő a rizs. Ha megmaradna a vízből, nem gond, hiszen még szükségünk lesz rá.
Fontos, hogy a rizottót nem szabad túl gyakran felkeverni, arra ugyanakkor figyelni kell, hogy nehogy leégjen a serpenyő aljára. Ízlés szerint őrölt borssal is megfűszerezhetjük, amíg készül.
Ha megfőtt a rizs, adjuk hozzá a citrom felének a levét és ízesítsük tovább sóval.
Adjuk hozzá a hideg vajat, a reszelt parmezánt és egy kevés forró vizet, ezzel megtartva a rizottó krémes állagát. Ekkor már alaposabban össze is keverhetjük. A lángot mérsékeljük alacsonyra, majd mikor minden elolvadt, el is készült.
Az elkészült rizottóhoz készíthetünk parmezánchipset is vagy -ostyát. Az ostyát elkészíthetjük egy kisebb serpenyőben, vagy akár mikrohullámú sütőben is.
Előbbihez közepes lángon, a tiszta serpenyőbe tegyünk egy teás- vagy evőkanál reszelt parmezánt, picit lapítsuk le, majd 1-2 perc alatt süssük aranybarnára. Ha azonban inkább a mikrohullámú sütős változatot próbálnánk ki, akkor szintén egy kanálnyi parmezánt terítsünk ki egy sütőpapíron, majd maximális teljesítménnyel, 1 perc alatt el is készíthetjük az ostyát.
Amint kihűlt, már díszíthetjük is vele a citromos rizottót.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors