Illatos, citromos rizottó: vajtól és sajttól krémes a rizs

citromos-rizotto
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citromos rizottó egy rendkívül krémes és finom fogás, amivel kevesebb mint egy óra alatt elkápráztathatod a rizottó szerelmeseit!

A rizottó elkészítésétől sokan ódzkodnak, pedig egyáltalán nem bonyolult, csupán minőségi alapanyagokra és némi figyelemre van hozzá szükség. A rizottó lelke maga a rizs, az ízesítésnek pedig csak a képzelet szabhat határt.

Az alábbihoz hasonló citromos rizottóval először az Amalfi-parton volt szerencsém találkozni, ahol a fagylalttól a tésztáig semmi sem képzelhető el a helyi citrusfákon termő hatalmas és ízletes citromok nélkül.

Ezenfelül a parmezán, az olívaolaj, a fehérbor és a vaj azok az alapanyagok, amelyek még nélkülözhetetlenek ehhez a fogáshoz.

Citromos rizottó

citromos-rizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter víz
  • 350 g rizottórizs
  • 1 csepp extraszűz olívaolaj
  • 100 ml fehérbor
  • 1 db citrom
  • 40 g vaj
  • 80 g reszelt parmezán (+ a dekorációhoz)
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes lábasban forraljuk fel a vizet. 

A rizst tegyük egy másik, tapadásmentes serpenyőbe egy csipet sóval, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg.

Ha a rizs már eléggé felforrósodott, öntsünk hozzá egy csepp olívaolajat, majd a fehérbort.

Ha a bor már teljesen elpárolgott róla, adjunk hozzá a felforralt vízből annyit, hogy éppen ellepje a rizst. Hagyjuk főni 20 percig, alacsony lángon. Amikor a ráöntött víz kezd elfőni, fokozatosan, merőkanalanként pótoljuk egészen addig, amíg meg nem fő a rizs. Ha megmaradna a vízből, nem gond, hiszen még szükségünk lesz rá.

Fontos, hogy a rizottót nem szabad túl gyakran felkeverni, arra ugyanakkor figyelni kell, hogy nehogy leégjen a serpenyő aljára. Ízlés szerint őrölt borssal is megfűszerezhetjük, amíg készül. 

Ha megfőtt a rizs, adjuk hozzá a citrom felének a levét és ízesítsük tovább sóval. 

Adjuk hozzá a hideg vajat, a reszelt parmezánt és egy kevés forró vizet, ezzel megtartva a rizottó krémes állagát. Ekkor már alaposabban össze is keverhetjük. A lángot mérsékeljük alacsonyra, majd mikor minden elolvadt, el is készült.

Az elkészült rizottóhoz készíthetünk parmezánchipset is vagy -ostyát. Az ostyát elkészíthetjük egy kisebb serpenyőben, vagy akár mikrohullámú sütőben is.

Előbbihez közepes lángon, a tiszta serpenyőbe tegyünk egy teás- vagy evőkanál reszelt parmezánt, picit lapítsuk le, majd 1-2 perc alatt süssük aranybarnára. Ha azonban inkább a mikrohullámú sütős változatot próbálnánk ki, akkor szintén egy kanálnyi parmezánt terítsünk ki egy sütőpapíron, majd maximális teljesítménnyel, 1 perc alatt el is készíthetjük az ostyát.

Amint kihűlt, már díszíthetjük is vele a citromos rizottót.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük