
Roppanós spárga parmezánba burkolva – Sütőben sül tökéletesre

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A spárgával - én a zöldet kedvelem - nem tudok betelni, amíg szezonja van, legszívesebben minden nap ezt készítenék.
A zöld spárga az a zöldség, amelyet az alapvetően zöldségtagadó lányom is nagyon szeret. Talán azért, mert nem puhára, hanem roppanósra sütöm. A sütőben sült zöldségek amúgy is a kedvenceim, elég csak a karfiolra, a céklára vagy akár a sárgarépára gondolni.
Vannak olyan zöldségek, amelyek elbírják az erőteljesebb ízesítést - mint például a parmezánt -, de van olyan, amikor kevés fűszerrel sütve is tökéletes ízt kapunk. A spárga is ilyen, de arra vigyázzunk, hogy friss, kemény, tömör fejű példányokat válasszunk. A méretük mindegy, de számítsunk rá, hogy nem teljesen egyforma a sütési idejük.
Parmezánban sült spárga

Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 csomag spárga (zöld)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet bors
- ízlés szerint oregánó (őrölt)
- ízlés szerint bazsalikom (őrölt)
- ízlés szerint kakukkfű (őrölt)
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 60 gramm parmezán
- 40 gramm panko morzsa
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjünk rá vékonyan olajat.
Fektessük rá az alaposan megmosott spárgákat, kenjük meg őket olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával és fűszerezzük ízlés szerint. Ügyeljünk rá, hogy minden spárgára jusson mindenből. Szórjunk rájuk parmezánt. Süssük 7-10 percig, amíg épphogy megpuhulnak.
Amíg a spárga sül, készítsük el a pankót. A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a panko morzsát, süssük aranybarnára. Ha kész a spárga, szórjuk rá a morzsát és azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images