Szénhidrátszegény ropogtatnivaló cukkiniből – Parmezánbundában sül a zöldség

cukkinihasáb2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha sült krumplira vágytok, készítsetek inkább cukkinihasábokat, finomak, ízletesek és nem terhelik meg a gyomrot.

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a hasábburgonyát, bár cseppet sem diétás nassolnivaló, mégis gyakran fogyasztjuk köretként, strandkajaként, de akár az esti film mellé is szívesen esszük. Az alább recept bár nem burgonya, de hasáb, a sült krumpli fogyókúrás verziója, az alapja puha cukkini, amit fűszeres parmezánban sütünk ropogósra.

A cukkinit - semleges íze miatt - nagyon könnyen és változatosan lehet ízesíteni, sőt, igényli is a fűszereket, az alábbi verzióban füstölt paprika, fokhagyma és olasz zöldfűszerek adják meg a karakterét. Utóbbiból használhatunk kész fűszerkeveréket is, de tehetünk rá szárított oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet stb.

Azért, hogy tényleg alakbarát legyen, sütőben sütjük ropogósra a hasábokat, ráadásul így biztosan nem esik le a ropogós panír a zsenge zöldségről, szépen rásül a cukkinire. 

Cukkinihasáb

cukkinihasáb

Hozzávalók 6 személyre

  • 700 gramm cukkini
  • 50 gramm parmezán
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 0.5 teáskanál füstölt paprika
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket vágjuk hosszában félbe, majd hasábokra. Ha nagyon hosszúak a hasábok, felezzük el őket. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

Egy kis tálban keverjük össze a reszelt parmezánt és a fűszereket.

A cukkinihasábokat kenjük le olívaolajjal, majd forgassuk meg a fűszeres-parmezános keverékben. Tegyük őket az előkészített tepsire.

Kb. 15 percig süssük őket, míg aranybarna, ropogós nem lesz a külsejük. Ha van a sütőnkön grillfunkció, a végén 2-3 percig még süssük azon is.

Melegen, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük