Szénhidrátszegény ropogtatnivaló cukkiniből – Parmezánbundában sül a zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Ha sült krumplira vágytok, készítsetek inkább cukkinihasábokat, finomak, ízletesek és nem terhelik meg a gyomrot.
Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a hasábburgonyát, bár cseppet sem diétás nassolnivaló, mégis gyakran fogyasztjuk köretként, strandkajaként, de akár az esti film mellé is szívesen esszük. Az alább recept bár nem burgonya, de hasáb, a sült krumpli fogyókúrás verziója, az alapja puha cukkini, amit fűszeres parmezánban sütünk ropogósra.
A cukkinit - semleges íze miatt - nagyon könnyen és változatosan lehet ízesíteni, sőt, igényli is a fűszereket, az alábbi verzióban füstölt paprika, fokhagyma és olasz zöldfűszerek adják meg a karakterét. Utóbbiból használhatunk kész fűszerkeveréket is, de tehetünk rá szárított oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet stb.
Azért, hogy tényleg alakbarát legyen, sütőben sütjük ropogósra a hasábokat, ráadásul így biztosan nem esik le a ropogós panír a zsenge zöldségről, szépen rásül a cukkinire.
Cukkinihasáb
Hozzávalók 6 személyre
- 700 gramm cukkini
- 50 gramm parmezán
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 0.5 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál petrezselyem
Elkészítés:
A cukkiniket vágjuk hosszában félbe, majd hasábokra. Ha nagyon hosszúak a hasábok, felezzük el őket.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy kis tálban keverjük össze a reszelt parmezánt és a fűszereket.
A cukkinihasábokat kenjük le olívaolajjal, majd forgassuk meg a fűszeres-parmezános keverékben. Tegyük őket az előkészített tepsire.
Kb. 15 percig süssük őket, míg aranybarna, ropogós nem lesz a külsejük. Ha van a sütőnkön grillfunkció, a végén 2-3 percig még süssük azon is.
Melegen, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images