Parmezános padlizsángolyó fasírt helyett: isteni, könnyed vega feltét
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Hidd el, egyáltalán nem hiányzik a hús ebből a padlizsángolyóból, a sok zöldfűszernek és a parmezánnak hála ízekben gazdag.
A padlizsángolyó tökéletes vega opció fasírt helyett, ízletes, laktató, körettel együtt mennyei főétel lehet. Érdemes házi paradicsomszósszal, például marinarával kínálni, hogy szaftos legyen, ha pedig tésztával tálalod, az olasz kedvencet reprodukálhatod húsmentes változatban.
A padlizsánt a zsemlemorzsa és a tojás fogja össze, előbbit érdemes kisebb részletekben adagolni, lehet, hogy kevesebb is elég lesz, ha pedig ragacsosnak érzed a masszát, többet is tehetsz bele.
Igaz, a padlizsánt elő kell készíteni, viszont utána már szinte semmi dolgod nem lesz vele, csak mindent aprítógépbe kell dobni, majd összedolgozni a masszát. Ne pürésítsd teljesen az alapanyagokat, különben nagyon ragacsos lesz a végeredmény, inkább legyen picit darabos, de egynemű, kézzel is átgyúrhatod.
Parmezános padlizsángolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 1 nagy darab padlizsán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 150 gramm zsemlemorzsa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál bazsalikom (friss)
- 25 gramm parmezán
- 1 darab tojás
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
A padlizsánt mossuk meg, vágjuk 2-3 centis kockákra. Melegítsünk olívaolajat egy sepenyőben, majd dobjuk rá a padlizsánt, öntsük fel fél deci vízzel. Pároljuk 10 percig, míg puha nem lesz.
Tegyük egy aprítógépbe az összes többi hozzávalóval együtt. Dolgozzuk össze a masszát, míg egynemű nem lesz, de nem baj, ha picit darabos, ne legyen teljesen pépes. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges, kézzel még dolgozzuk össze a masszát.
Formázzunk a masszából tetszőleges méretű golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. 20-25 percig süssük őket, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről.
Fotó: Getty Images