Bársonyos paszternákleves: felmelegít a hideg estéken

4
Nyomtatás
paszternak-leves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy egyszerű és ízletes krémleves csodákra képes a téli estéken. A paszternákból néhány hétköznapi hozzávalóval és egy kis csavarral pontosan ilyen leves készülhet.

A krémlevesek, szezontól függően, bármikor jólesnek a testnek és a léleknek. Ezúttal a méltatlanul mellőzött paszternákot hívtuk segítségül, amely mellé mindössze néhány hozzávalóra lesz szükség.

A paszternák mellett zöldségalaplé, tejszín és fokhagyma ízesíti a levest, és hogy egy kis eleganciát is kölcsönözzünk neki, tálalásnál keverj el benne egy kevés reszelt sajtot, a tetejére pedig tegyél sült paszternákot és cseppents rá egy kis balzsamecetet is.

Paszternákleves

paszternak-leves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 g paszternák
  • 0.5 tk. chilipehely
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 200 ml tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

A tálaláshoz:

  • 4 db paszternák
  • 30 g Gruyère sajt
  • balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

A paszternákot hámozzuk meg, majd vágjuk apró darabokra. 

A tálaláshoz szükséges paszternákot is hámozzuk meg, de ezeket elegendő csak hosszában félbevágni.

Egy közepes serpenyőben melegítsük fel az olajat.

Adjuk hozzá a fokhagymát és a paszternákot, majd 4-5 percig pirítsuk, amíg egy kis színt kap az alap. Közben keverjük meg párszor.

Adjuk hozzá a chilipelyhet, és pirítsuk együtt kb. 1-2 percig.

Öntsük fel az alaplével, keverjük el, és mérsékelt lángon, fedő alatt főzzük kb. 10-15 percig. A paszternák kb. ennyi idő alatt puhul meg.

Ha a leves megfőtt, vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük le.

Ezután tegyük vissza a tűzre, keverjük hozzá a tejszínt és melegítsük fel.

Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve keverjük el benne a reszelt sajtot.

A tálaláshoz a hosszában félbevágott paszternákokat egy közepes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, pár perc alatt pirítsuk meg.

A levest merjük ki tányérokba, majd a tetejüket díszítsük 1-2 darab lepirított paszternákkal, illetve ízlés szerint balzsamecetet is csepegtethetünk rá.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon