Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Annyira laktató ez a leves, hogy pirítóssal akár ebédként is megállja a helyét, az édeskrumplinak köszönhetően sűrű és krémes.
A krémlevesek, szezontól függően, bármikor jólesnek a testnek és a léleknek. Ezúttal a méltatlanul mellőzött paszternákot hívtuk segítségül, amely mellé mindössze néhány hozzávalóra lesz szükség.
A paszternák mellett zöldségalaplé, tejszín és fokhagyma ízesíti a levest, és hogy egy kis eleganciát is kölcsönözzünk neki, tálalásnál keverj el benne egy kevés reszelt sajtot, a tetejére pedig tegyél sült paszternákot és cseppents rá egy kis balzsamecetet is.
A fokhagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
A paszternákot hámozzuk meg, majd vágjuk apró darabokra.
A tálaláshoz szükséges paszternákot is hámozzuk meg, de ezeket elegendő csak hosszában félbevágni.
Egy közepes serpenyőben melegítsük fel az olajat.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a paszternákot, majd 4-5 percig pirítsuk, amíg egy kis színt kap az alap. Közben keverjük meg párszor.
Adjuk hozzá a chilipelyhet, és pirítsuk együtt kb. 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével, keverjük el, és mérsékelt lángon, fedő alatt főzzük kb. 10-15 percig. A paszternák kb. ennyi idő alatt puhul meg.
Ha a leves megfőtt, vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük le.
Ezután tegyük vissza a tűzre, keverjük hozzá a tejszínt és melegítsük fel.
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve keverjük el benne a reszelt sajtot.
A tálaláshoz a hosszában félbevágott paszternákokat egy közepes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, pár perc alatt pirítsuk meg.
A levest merjük ki tányérokba, majd a tetejüket díszítsük 1-2 darab lepirított paszternákkal, illetve ízlés szerint balzsamecetet is csepegtethetünk rá.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu