Kívül ropogós, belül krémes pavlova - A megmaradt tojásfehérje tökéletes felhasználása
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az álomszép pavlova tulajdonképen egy habcsóktorta, az elkészítése nagyon könnyű - tojásfehérjét verünk stabil habbá, amit sütőben szikkasztunk, akkor jó, ha kívül kérges, belül pedig krémes.
Az édesség a nevét Anna Pavlováról, korának legnagyobb balerinájáról kapta: amikor Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, a tiszteletére habos desszerttel készültek.
A liszt nélkül készült tortát sokféleképpen tehetjük izgalmassá, én tejszínhabbal és eperrel szeretem a legjobban, de nyugodtan kerülhet rá bármilyen gyümölcs, akár mirelit is. A krém készülhet csokisan is, ehhez csak annyi a teendőnk, hogy a tejszínbe olvasztott csokit keverünk, de nutella vagy citromkrém is kerülhet rá.
Az elkészítése egyszerűnek tűnik – tényleg az –, hiszen csak tojást verünk fel, mégis vannak buktatók. Arra ügyeljünk, hogy az eszközeink tiszták legyenek, így biztos, hogy tökéletes habot verünk, a sütésnél pedig tartsuk az alacsony hőfokot, és csak azután vegyük ki a sütőből a pavlovát, miután teljesen kihűlt.
Pavlova
Hozzávalók 6 személyre
Habcsók:
- 4 darab tojásfehérje
- 225 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 csipet só
Tetejére:
- 250 milliliter habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 300 gramm eper
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 110 fokra, a pavlovát nem sütni, hanem szikkasztani fogjuk, ezért fontos, hogy a sütő meleg legyen, mikor belekerül.
Ha van maradék tojásfehérje, azzal dolgozzunk, ha nincs, válasszunk szét négy tojást.
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, hozzáadjuk az 1 csipet sót és a vaníliakivonatot, majd mikor már közepes keménységű a hab, lassan adagoljuk a cukrot, jól el kell vegyülnie. Utoljára a kukoricakeményítő kerüljön a habba.
A kemény tojáshabot sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk kör alakban, kb. 8-10 centis magasságú legyen, a közepébe érdemes egy kis mélyedést kialakítani a tölteléknek. A tojáshabot 1 órára betoljuk a 110 fokos sütőbe, a letelt idő után kapcsoljuk le a sütőt, a pavlovát pedig hagyjuk bent, amíg teljesen ki nem hűl.
Töltelék:
A habtejszínt a cukorral és a vaníliával habbá verjük.
A kihűlt pavlova tetejére kanalazzuk a tejszínhabot, a tetejére pedig tetszés szerinti gyümölcsöket tegyünk.
Fotó: Getty Images