
Mamaféle pecsenyekrumpli: mutatjuk, hogy készül a régi kedvenc

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Joghurtos krumplisaláta ropogós zöldségekkel: köretként is mennyei

Puha, légies sárgarépaszuflé: különleges húsvéti desszertet mutatunk

Egyszerű, omlós vajas keksz: kedvedre formázhatod, szaggathatod

Dijoni mustárral sült krumpli: ízletes és gyors köret húsok mellé

Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése
A pirosra sült krumpli a pecsenyezsírtól lesz fantasztikus, tökéletes köretnek, de simán, mártogatóssal is lehet kínálni.
A krumpli tényleg a szegények eledele? Lehet, hogy szerény alapanyag és olcsó is, azt azonban nem szabad elfelejteni, mennyire sokoldalúan lehet felhasználni és milyen finom a burgonya.
Az egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolod és pirosra sütöd, persze bőven cifrázhatod a tepsis krumplit: készülhet steakburgonya, sajtos-tejfölös vagy egyszerűen héjában sült. Az egyik nagy kedvencem a pecsenyezsírral megöntözött változat, amelynek köszönhetően nagyon jó zamatot és szaftot kap a krumpli.
Mi az a pecsenyezsír?
A zsírban sült húsok után visszamaradt lé, amit sűrűre szoktak főzni bor, fűszerek, vaj vagy paradicsompüré hozzáadásával. A pecsenyelé mártások, szószok készítésénél remek alapanyag, de meg lehet vele öntözni a sülteket is, úgy sokkal szaftosabbak, ízletesebbek lesznek. Kenyérrel tunkolva is fogyaszthatod, de használhatod krumplisütésnél is.
Pecsenyekrumpli

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- só és bors ízlés szerint
- 500 gramm pecsenyezsír
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vágjuk félbe, tegyük keverőtálba, forgassuk egybe a pecsenyezsírral - kevesebbel is készülhet, de ha többet teszünk rá, később sok mindenhez lehet használni. Kevés sót és borsot is tegyünk rá, majd terítsük tepsire és 180 fokosra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt süssük pirosra. A visszamaradt pecsenyezsírból isteni mártás készülhet, mindenképp érdemes félretenni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors