A hibátlan penne arrabbiata: amikor az olaszok is nagyon csípősek
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Vörös áfonyás energiagolyó: 15 perces egészséges nasi
Lasagne újragondolva: rakottas helyett mennyei, tartalmas leves
Superfood saláta tele vitaminnal: őszi immunerősítés a javából
Puha sütőtökös-banános süti: tojás- és tejmentes recept
Krémes mac and cheese ropogós baconnel: laktató egytálétel
Az olaszok csípős tésztája annyira egyszerű, hogy voltaképpen beszélni sincs róla sok mindent, mégis annyira sokszor, sokan értik félre, hogy muszáj külön fejezetet szentelni neki is.
Pláne, hogy az idők során néhol kirúgtam az olasz minimalizmus falait, ha szabad ilyet tenni, ha nem. A penne arrabbiata ugyanis nem több, mint egy fokhagymás, csípős paprikás paradicsomszószba forgatott tészta.
Mascarpone, mint szelídítő
Nem is kevesebb, de mivel tényleg nagyon csípős és egyszer éppen volt itthon egy kevés maradék mascarpone, arra gondoltam, hogy lágyítok a kapszaicin bitang erején egy kis zsíros, lágy, édes sajttal, és annyira jól működött ez a koncepció, hogy muszáj volt megismételni.
Három fő alapanyag
Eredetileg viszont tényleg nem kell hozzá más, csak jó minőségű paradicsom, fokhagyma és ízlés szerinti adagolásban peperoncino vagy csilipaprika. Nem savanyított, semmiképp, hanem friss vagy szárított. A csípősség ereje jól alakítható aszerint, hogy mennyi magot adunk hozzá - még így is érhetnek meglepetések, mert minden egyes paprika másképp csíp.
Penne all'arrabbiata
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab peperoncino
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 400 gramm durumtészta
- 100 gramm mascarpone
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Amíg rotyog, megfőzzük a tésztát. Leszűrjük, elkeverjük a szósszal, és tálaláskor mindegyik adagot megfejeljük egy-egy kanál mascarponével, de ezt a lépést akár el is hagyhatjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors