A hibátlan penne arrabbiata: amikor az olaszok is nagyon csípősek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok csípős tésztája annyira egyszerű, hogy voltaképpen beszélni sincs róla sok mindent, mégis annyira sokszor, sokan értik félre, hogy muszáj külön fejezetet szentelni neki is. 

Pláne, hogy az idők során néhol kirúgtam az olasz minimalizmus falait, ha szabad ilyet tenni, ha nem. A penne arrabbiata ugyanis nem több, mint egy fokhagymás, csípős paprikás paradicsomszószba forgatott tészta.

Mascarpone, mint szelídítő

Nem is kevesebb, de mivel tényleg nagyon csípős és egyszer éppen volt itthon egy kevés maradék mascarpone, arra gondoltam, hogy lágyítok a kapszaicin bitang erején egy kis zsíros, lágy, édes sajttal, és annyira jól működött ez a koncepció, hogy muszáj volt megismételni. 

Három fő alapanyag

Eredetileg viszont tényleg nem kell hozzá más, csak jó minőségű paradicsom, fokhagyma és ízlés szerinti adagolásban peperoncino vagy csilipaprika. Nem savanyított, semmiképp, hanem friss vagy szárított. A csípősség ereje jól alakítható aszerint, hogy mennyi magot adunk hozzá - még így is érhetnek meglepetések, mert minden egyes paprika másképp csíp. 

Penne all'arrabbiata

penne-arrabbiata-mascarpone - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 darab peperoncino
  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • 400 gramm durumtészta
  • 100 gramm mascarpone
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban olajat hevítünk, beletesszük az egész, a kés oldalával megtört fokhagymát, majd a peperoncinókat is. Addig melegítjük őket, míg illatozni nem kezd az olaj, majd hozzáadjuk a paradicsomot is, és sózzuk.

Amíg rotyog, megfőzzük a tésztát. Leszűrjük, elkeverjük a szósszal, és tálaláskor mindegyik adagot megfejeljük egy-egy kanál mascarponével, de ezt a lépést akár el is hagyhatjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük