Pirult petrezselymes újkrumpli - Egy köret, ami főételként is zseniális
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Kétféle embertípus létezik: aki szereti a krumplit és aki nem. Na jó, ez ebben a formában kicsit sarkítás, de van, aki el sem tud képzelni egy ebédet krumpli nélkül, de van, aki csak rizst vagy még egészségtudatosabb köretet fogyaszt a hús mellé.
Én az utóbbi csoportba tartozom, az összes köret közül a krumplit szeretem a legkevésbé. Ebben az is közrejátszik, hogy a burgonya nem igazán fogyókúrás étel, illetve az is, hogy már annyi más köret létezik, hogy a krumpli kicsit háttérbe is szorult.
Az újkrumpli előnyei
Na de van egy pár hét az évben, amikor mégis újragondolom a krumplihoz fűződő viszonyomat. Ez pedig az újkrumpliszezon, amikor minden erről a zöldségről szól. A külseje is sokkal szebb hagyományos társánál, kis rózsaszín gömböcskék sorakoznak a piacon a többi színes gyümölcs és zöldség közt. Az újkrumpli sokkal kevesebb kalóriát, de több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, mint a téli társa. A víztartalma is sokkal magasabb.
Pucolva vagy héjában?
Nekem a gyerekkorom jut róla eszembe, a nyarak és a nagymamám. Emlékszem, volt egy nagyon menő újkrumplipucolónk, egy edény tekerős karral, belül smirglivel, ami pikkpakk megpucolt egyszerre egy nagy adagot. Utána csak betettük a sütőbe, egy kis zsírt vagy olajat tettünk alá, sóztuk, petrezselymet szórtunk rá, és kész is volt az isteni ebéd. Sokszor még húst sem ettünk hozzá, csak egy kis tejfölös uborkasalátát.
Bár az újkrumpli pucolása némileg macerás, mégis inkább héjastul vegyük a piacon és ne tisztítva. Egyrészt, mert ha előre megtisztítják, gyorsan elveszíti a frissességét, másrészt meg nem tudhatjuk, milyen módszerrel szabadították meg a héjától. Otthon sós vízbe áztatva gyorsan meg tudjuk hámozni, de használhatunk direkt erre a célra kapható dörzsikesztyűt is. A sütőben sült változathoz nyugodtan rajta is hagyhatjuk a héját, és meg is ehetjük, szépen lepirul.
Az újkrumpli tepsiben sütve a legfinomabb, kevés zsiradékkal az alján. Kiválóan illik hozzá a petrezselyem, snidling, a rozmaring és a kakukkfű. Ha szeretnénk, a sütés végeztével átforgathatjuk egy kis vajon a krumplikat egy nagyobb serpenyőben, a tálalásnál is jól fognak benne mutatni.
Sütőben sült petrezselymes újkrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli
- 1 deciliter olaj
- 1 csomag petrezselyem
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 marék zöldfűszerek
Elkészítés:
Ha rajta hagyjuk a héját az újkrumplin, alaposan mossuk meg. A megtisztított újkrumplit tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk rá egy kevés olajat. Sózzuk, borsozzuk, majd takarjuk le alufóliával és tegyük bele a sütőbe.
Ha megpuhult, vegyük le a fóliát, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű). Addig süssük, míg szép pirosak nem lesznek a krumplik.
Ha szeretnénk, a sütés végeztével átforgathatjuk egy kis vajon a krumplikat egy nagyobb serpenyőben.
Fotó: Getty Images