Krémes, tejszínes szószban készült fűszeres húsgombóc: tésztával kínálva a legfinomabb

thcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes húsgombócok nem a megszokott módon kerülnek a tányérra, paradicsomos mártás helyett tejszínes szósszal kínáljuk őket.

A húsgombócokkal könnyű szerelembe esni, nem kell sokat bajlódni a finom falatok elkészítésével, a végeredmény pedig mindenkinek ízleni fog. A svéd húsgolyóra és a paradicsomos mártásban elterülő darált húsos gombócokra nehéz ráunni, ennek ellenére néha nem árt változtatni a megszokott ízeken, színeken vagy épp a textúrákon. 

A legtöbb húsgombócos receptben a golyók olajban pirulnak egy kicsit, aztán a fűszeres mártásba kerülnek, belefőnek az ízletes szószba. A lent található recept eltér ettől a sémától, a húslabdákat puhára kell főzni, nem kell őket a mártással egybeforgatni, bőven elég, ha a tálalásnál találkozik a szósz és a hús.

Így lesz igazán finom

A mártás nagyon egyszerűen készül: fel kell melegíteni a tejszínt, kicsit megfűszerezni, majd reszelt sajtot olvasztani bele. Bármilyen sajtot lehet használni, ha azonban igazán különlegesre szeretnéd, akkor rokfort jellegű sajt kerüljön bele. A lágy márvány- vagy kéksajt sokkal pikánsabb zamatot ad az ételnek.

Tejszínes húsgombóc tésztával

thct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dekagramm darált hús
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 szál kakukkfű (friss)
  • 1 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 deciliter tej
  • 5 deciliter tejszín
  • 20 dekagramm sajt
  • 50 dekagramm tészta
Recept idők

Elkészítés:

A sajtot reszeljük le.

A tésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgáját, fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott kakukkfűvel, a petrezselyem felével, szerecsendióval. A hagymát reszelve vagy finomra aprítva tegyük a darálthoz, dolgozzuk alaposan össze. A bekevert darált húst fedjük le, tegyük 1 órára a hűtőbe, utána vizes kézzel formázzunk belőle kis golyókat.

A tejet öntsük magas falú lábasba, adjunk hozzá körülbelül 1 deciliter vizet, forraljuk fel, utána tegyük bele a húsgombócokat, lassú lángon főzzük puhára, majd szedjük ki őket.

Egy másik lábasban melegítsük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a sajt teljesen elolvad. Amikor elkészült a mártás, a megmaradt petrezselymet finomra vágva keverjük hozzá. Az elkészült ételt úgy tálaljuk, hogy a húsgombócokat helyezzük a tészta tetejére, a hús tetejére pedig kanalazzunk a mártásból.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük