Vajon pirított gomba bulgurral keverve - Tejföllel a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Gyorsan elkészül ez az ízletes fogás, amelyet köretként, de akár magában is ehetsz.
Ha laktató köretet keresel, akkor ezt a pirított gombával kevert bulgurt mindenképpen készítsd el, lehet, hogy húst sem fogsz kívánni mellé. Sok munkád nem lesz vele, csak várd meg, amíg a gombaszeletek szépen megpirulnak a vajon. A gombát érdemes beiktatni az étrendedbe, mert tele van fehérjével és ásványi anyagokkal, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. A bulgur pedig már teljesen beépült a köztudatba köretként, szintén nagyon egészséges, és ami még jobb, hamar elkészül.
Ha esetleg nem szereted a gombát, akkor a fehérjedús zöldborsót készítsd el pörköltként, amelyhez tökéletesen illik a bulgur. A könnyedebb fogások táborát erősíti ez a fűszeres bulgurral töltött, sütőben sült paprika is, amely feltölti a szervezetedet fehérjével, szénhidráttal és rosttal.
Pirított gomba bulgurral
Hozzávalók 4 személyre
- 280 gramm bulgur
- 500 gramm gomba (csiperke)
- 20 gramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál petrezselyemzöld (apróra vágva)
Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy szűrőbe, folyó víz alatt mossuk át. A gombát szeleteljük fel.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd pirítsuk meg rajta a gombát. Először vizet fog engedni, ha elpárolgott a nedvesség, akkor közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk körülbelül 6-7 percig. Miközben a gomba készül, adjuk hozzá a bulgurt, még 1-2 percig pirítsuk együtt. Tegyük rá az apróra vágott fokhagymát, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, takarjuk le az edényt, várjuk meg, amíg a bulgur magába nem szívja a vizet és meg nem puhul.
Tejföllel, petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors