Vajon pirított gomba bulgurral keverve - Tejföllel a legfinomabb

gombás bulgur cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan elkészül ez az ízletes fogás, amelyet köretként, de akár magában is ehetsz.

Ha laktató köretet keresel, akkor ezt a pirított gombával kevert bulgurt mindenképpen készítsd el, lehet, hogy húst sem fogsz kívánni mellé. Sok munkád nem lesz vele, csak várd meg, amíg a gombaszeletek szépen megpirulnak a vajon. A gombát érdemes beiktatni az étrendedbe, mert tele van fehérjével és ásványi anyagokkal, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. A bulgur pedig már teljesen beépült a köztudatba köretként, szintén nagyon egészséges, és ami még jobb, hamar elkészül. 

Ha esetleg nem szereted a gombát, akkor a fehérjedús zöldborsót készítsd el pörköltként, amelyhez tökéletesen illik a bulgur. A könnyedebb fogások táborát erősíti ez a fűszeres bulgurral töltött, sütőben sült paprika is, amely feltölti a szervezetedet fehérjével, szénhidráttal és rosttal.

Pirított gomba bulgurral

gombás bulgur recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 280 gramm bulgur
  • 500 gramm gomba (csiperke)
  • 20 gramm vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt tegyük egy szűrőbe, folyó víz alatt mossuk át. A gombát szeleteljük fel.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd pirítsuk meg rajta a gombát. Először vizet fog engedni, ha elpárolgott a nedvesség, akkor közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk körülbelül 6-7 percig. Miközben a gomba készül, adjuk hozzá a bulgurt, még 1-2 percig pirítsuk együtt. Tegyük rá az apróra vágott fokhagymát, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, takarjuk le az edényt, várjuk meg, amíg a bulgur magába nem szívja a vizet és meg nem puhul. 

Tejföllel, petrezselyemmel tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük