Egyszerű zöldborsópörkölt bulgurral - Fehérjedús fogás húsmentesen
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Friss zöldborsóból számtalan csodás fogás készülhet, akár még pörkölt is, ráadásul húsmentesen.
Ahogyan bármit elkészíthetsz rántva, úgy pörköltet is főzhetsz szinte mindenből. Persze a klasszikus marhából készül, de sertéshúsból is isteni lesz. A lényege a sűrű szaft és a sok hagyma.
Ahogy említettük, pörkölt szinte bármiből készülhet, akár húsmentesen is, mondjuk tojásból. A tojáspörkölt készülhet szalonnával, ha laktatóbb végeredményre vágysz. Szintén kiváló alapanyag a zöldborsó, szezonban a friss, de mirelitet is használhatsz. A borsó egyébként feltétként, tésztán is működik, remekül illik hozzá a sós sajt.
A zöldborsópörkölt nem terheli meg a gyomrod, főleg, ha olyan egészséges köretet választasz hozzá, mint a bulgur.
Zöldborsópörkölt bulgurral
Hozzávalók 2 adaghoz
- 300 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál olaj
- 0.5 bögre bulgur
- 1 bögre víz
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy lábasban vagy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, pároljuk üvegesre a hagymákat. Vegyük le a gázról, szórjunk rá pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, kanalazzuk bele a sűrített paradicsomot, néhány percig keverjük, hogy kicsit besűrűsödjön. Adjuk hozzá a zöldborsót, öntsünk rá egy deciliter vizet, 15 perc alatt pároljuk puhára.
Miközben a borsó fő, készítsük el a bulgurt. Egy lábasban tegyük fel főni kétszeres mennyiségű sós vízben. Amikor forrni kezd, vegyük le a tűzről, takarjuk le, hagyjuk 12-15 percig puhulni. Amikor magába szívta az összes vizet, készen is van.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors