Pirított hagymás puha krumplikockák – A hagyma finoman karamellizálódik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumpliról le lehet húzni akár az ezredik bőrt avagy héjat, változatos fogásokat lehet belőle tálalni.
Akármennyire is egyszerűnek tűnik ez az alapanyag, a krumplit köretként olyan sokféleképpen variálhatjuk, hogy szinte észre sem vesszük, ha hetente többször is ez az étel kerül az asztalra.
A világ legegyszerűbb hozzávalójával, hagymával együtt sütjük, a hagyma picit karamellizálódik, így máris izgalmasabb ízt ad a krumplinak. Ahhoz, hogy még jobban és szebben piruljon, egy csipet nádcukrot teszek a készülő hagymákra.
Pirított hagymás krumplikockák
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 gramm vaj
- 1 csipet nádcukor (opcionális)
Elkészítés:
A krumplikat alaposan mossuk és hámozzuk meg. Vágjuk kisebb kockákra, sós vízben főzzük puhára 15-20 perc alatt.
Míg fő a burgonya, hámozzuk meg a hagymákat és vágjuk csíkokra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymákat. Vegyük lejjebb az erősséget, addig pirítsuk, amíg puhák és pirultak nem lesznek a hagymák, tehetünk rá egy kis nádcukrot is.
Ekkor tegyük rá a vajat, várjuk meg, amíg elolvad. A végén keverjük hozzá a krumplit úgy, hogy mindenhol érje a pirult hagyma. Pár percig alacsony lángon pirítsuk őket együtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors