Omlós, fűszeres sült tarja: a páctól lesz puha és ízletes a hús

stcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vastagabb tarjaszeleteket érdemes egy éjszakán át a pácban tartani, úgy sokkal intenzívebben fogod érezni a fűszerek kellemes zamatát.

A sertés legszaftosabb része a tarja, a hús jól viseli a fűszereket, a legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési módja, ha sütőbe tolva pirosra sütöd. A szeleteket lehetőleg megbízható hentesnél szerezd be, csonttal vagy nélküle, a lényeg, hogy soha ne klopfold ki a húst! Amikor megvásárolod a tarját, mindig jelezd a hentesnek, mit készítesz belőle, akár még a véleményét is kikérheted, milyen vastagságú szelettel érdemes dolgozni, ha sütőben vagy tűzhelyen készítenéd el a húst.

A tarja nedves pácot kap, így pihen a hűtőben a sütés pillanatáig. A húsnak nagyon jól áll a karakteres fűszerezés, használhatsz a leírtak helyett chilipelyhet, köményt vagy mustármagot. A pác készítésénél a só használatát kerüld, mivel a hús néhány órát a lében lesz, az alapfűszer pedig kiszáríthatja, rágós lehet a tarjaszelet. Mindig csak a sütés előtt sózd, lehetőleg jó minőségű tengerit vagy kósert használj.

Pirosra sült, fűszeres tarja

stct

Hozzávalók 8 darabhoz:

Alap:

  • 8 szelet tarja

Pác:

  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • kevés olaj (napraforgó)
Recept idők

Elkészítés:

A pác hozzávalóit a só kivételével tegyük keverőtálba és alaposan keverjük össze.

Vegyünk elő egy másik tálat, amelybe a hússzeletek beleférnek. Fogjunk egy szeletet, mindkét oldalát kenjük be a páccal, majd jöhet a többi. Ha marad pác, öntsük az egymásra rakott hússzeletekre. A bepácolt húst fedjük le alufóliával és tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a húst serpenyőben, kevés olajon (ekkor használjuk a sót) is megsüthetjük, vagy 180 fokosra előmelegített sütőben 35-50 perc alatt is pirosra lehet sütni. A sütési idő függ a szeletek vastagságától és a sütőtől.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük