
Menzás klasszikusból születésnapi desszert: piskóta csokiöntettel, ünnepi kivitelben

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Furcsa dolog ez, de van, aki nosztalgiával gondol vissza a menzás ételekre, különösen a csokiöntetes piskótára.
"Apa mindig úgy irigykedik, mikor elmesélem, hogy csokiöntetes piskóta van az oviban, süssünk neki olyat a szülinapjára!" - mondja a nagycsoportos, és mint korábban többször, most sem tudtam a felvetésének ellenállni.
Az apjával ellentétben nekem viszont rémálmaimban tér vissza a vizes-kakaós, híg öntettel áztatott szivacsos piskóta élménye. Így inkább kihagytam a piskótát és az öntetet is, újragondolt verzióban készítettem el. Így már valóban irigylésre méltó desszert lett belőle.
A piskóta helyett egy vajas, kevert tésztalapot csináltam, amelyhez nagyon sokáig, körülbelül tíz percig vertem a tojásokat, míg meg nem növekedett a tömegük és ki nem fehéredtek, így szép, egyenletesen levegős lett. Az öntetet pedig sok étcsokoládéval, holland kakóporral és rengeteg zsíros habtejszínnel főztem, így sűrűbb, gazdagabb, de éppen önthető állaga lett, és nem szívta magába a piskóta sem.
Piskótakocka csokoládéöntettel

Hozzávalók 6 személyre
A piskótához:
- 250 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 3 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 125 gramm vaj
- 1 deciliter joghurt
- 1 deciliter tej
A csokoládéöntethez:
- 100 gramm étcsokoládé
- 2.5 deciliter habtejszín
- 2 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
- ízlés szerint cukor
- 3 evőkanál tej
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokon.
A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral, szódabikarbónával. A tojást gépi habverővel hosszan keverjük a cukorral, míg ki nem világosodik. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a joghurtot és a tejet, majd óvatosan forgassuk bele a száraz összetevőket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd toljuk a forró sütőbe.
Amíg sül, készítsük el az öntetet. A tejszínt egy lábosban forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit. Hagyjuk állni pár percig, majd keverjük simára. A kakaóport és a cukrot egy kevés extra tejjel keverjük simára és adjuk az öntethez.
Fotók: Ács Bori