Szaftos bolognai ragu polentával kínálva: sűrű, fűszeres szafttal lesz az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bolognai és polenta, két kedvenc találkozik a tányéron, mennyei ízélményben lesz részed.
A polenta, vagy nevezzük inkább puliszkának, régen a szegények eledele volt, mára azonban a legmenőbb éttermek étlapján is helyet kap. Ha nem ismernéd a kukoricadarás finomságot, itt az ideje, hogy felfedezd, isteni és nagyon izgalmas variációkban kerülhet a tányérra, akár még pizza alapja is lehet.
A polentát gyakran szaftos ragukkal szokták nyakon önteni, népszerű marhapörkölttel kínálva, most azonban egy másik kedvenc, bolognai került rá. Az igazi bolognai pár órát a tűzhelyen rotyog, míg elkészül, de nem muszáj ennyi időt szánni rá, léteznek gyors változatok is. A legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz és a szentháromságot, azaz a hagyma, sárgarépa, zeller kombinációt ne felejtsd ki a fazékból. Ha esetleg maradna a bolognaiból, tedd hűtőbe, kiváló melegszendvicsfeltét lehet.
Polenta bolognai raguval
Hozzávalók 4 személyre
Bolognai:
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 700 gramm sűrített paradicsom
- 300 milliliter víz
- 1 csipet oregánó
- 1 csipet bazsalikom
- 1 csipet kakukkfű
- 70 dekagramm darált sertés vagy marha
Polenta:
- 7 deciliter víz vagy tej
- 1 csipet só
- 120 gramm kukoricadara
Elkészítés:
Bolognai:
A lereszelt vagy finomra felaprított zöldségeket kevés olajon, 10-15 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a húst és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel (az utolsó hármast is lehet ízlés szerint adagolni, ha valaki többet szeretne belőlük tenni, csak bátran!). Gyakori kevergetés közben főzzük addig a húst (körülbelül 15 perc), amíg elpárolog alóla a folyadék, utána öntsük rá a sűrített paradicsomot (passatát) és a vizet, majd főzzük, míg a ragu szaftja besűrűsödik.
Polenta:
A vizet vagy a tejet sózzuk, melegítsük forrásig, majd keverjük bele a kukoricadarát és lassú láng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.
Tálalás:
Szedjünk egy mély tányérra a polentából, a tetejére pedig a szaftos bolognaiból.
Fotó: Getty Images