35 perc alatt elkészül a selymes, fűszeres póréhagymaleves – Laktató nyári fogás

phagymcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes póréhagymalevesbe érdemes néhány szem burgonyát csempészni, sokkal tartalmasabb és finomabb lesz tőle.

Az én családomban a leves és a főzelék szent dolog, mindig örömmel fogadjuk, ha egy kis fazékkal a tűzhelyen rotyog. Szóval, a leves tényleg bármilyen formában sikert arat nálunk - lehet egyszerű, gazdag, krémes vagy hagyományos húsleves, mindig elfogy.

Szeretem, amikor egy leves egyszerű, de annál finomabb. Az egyik ilyen kedvencem a póréhagymás változat, melybe néha érdemes pár szem sárga- vagy újburgonyát csempészni, gazdagabb, finomabb ízű lesz tőle a leves. Mivel kerül bele tejszín is, érdemes lepürésíteni, de ez a folyamat akár el is hagyható. Tálalásnál friss, zsenge hagymával szórjuk meg, de bármilyen cicoma, extra finomság nélkül is isteni lesz.

Póréhagymaleves

phagymact

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dekagramm vaj
  • 2 darab póréhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő vagy liszt
  • 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 4 darab burgonya
  • 250 milliliter főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd a megtisztított, tetszőleges méretűre feldarabolt póréhagymát kezdjük el rajta dinsztelni, közben sózzuk. Körülbelül 8-10 perc eltelte után a lisztet vagy kukoricakeményítőt is a hagymához keverjük, majd felöntjük alaplével. A megtisztított, kockára vágott burgonyát is a levesbe tesszük, borsozzuk, és ha szükségesnek érezzük, sózzuk is. Amikor a burgonya megpuhult, tejszínnel felöntjük a levest, alaposan elkeverjük, egybeforraljuk, utána tálalhatjuk is. Ha szeretnénk, botmixerrel pürésítsük.

Tálalásnál friss póréhagyma kerülhet a levesre, esetleg finomra vágott petrezselyem vagy sült baconkockák.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük