Igazi klasszikus a nagymama konyhájából: prézlis karfiol
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindenki nagymamája legendás konyhazsönglőr és mesterszakács, az enyémnek viszont egészen rendkívüli viszonya volt a konyhaművészettel.
Csodálatosan sütött, de csak bizonyos dolgokat, pogácsát, almás pitét, szilvalekváros kiflit meg még pár süteményfélét, főzni viszont tulajdonképpen nem tudott. Ha nála voltunk, banánturmixot kaptunk almás pitével, maximum rántottát. Számunkra akkor ez teljesen kielégítő megoldásnak tűnt.
A Mama meleg étele
Egyetlen meleg ételt főzött, amit viszont nagyon-nagyon szerettem és szeretek máig is: prézlis karfiolt. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, mégis legkielégítőbb húsmentes étel, ami létezik, körülbelül tíz perc összedobni, és három összetevőből áll.
Persze lehet fokozni az élvezeti értékét, ha bolti zsemlemorzsa helyett házi kiflimorzsával adjuk, ha sajtokkal keverjük ki a tejfölt, vagy ha a három alapösszetevőt rétegezve megsütjük az egészet a sütőben, ahogy a Mamám is csinálta.
Tízperces verzió
Ez itt most a minimalista, hétköznapi, tízperces, serpenyős ebédverzió, de érdemes rajta fejleszteni, ha valaki igazán ráérez az ízére. Két dologra kell figyelni: a karfiol ne főjön péppé és a morzsa ne égjen meg. Ha ezt a két bakit sikerül megelőzni, nagy buktatói már nem lesznek a dolognak.
Prézlis karfiol
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab karfiol
- 1 evőkanál vaj
- 100 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- 300 gramm tejföl
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors