Mennyei, krémes pite omlós tésztával: remegős, házi vaníliapuding a töltelék

pdingospite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a nagy melegben különösen meg kell gondolni, bekapcsoljuk-e a sütőt, de ezért a pitéért bármikor érdemes a konyhába állni.

Ha szereted a vaníliapudingot, -krémet, illetve a piték szerelmese vagy, akkor az alábbi receptet imádni fogod, az omlós vajas tésztán édes, selymes töltelék terül el. A francia recept úgy tökéletes, ahogy van, a krém maga annyira finom, hogy akár pohárdesszertként is érdemes elkészíteni. 

Lényegében egy vaníliapudingot kell főzni, de annál talán picit krémesebb, lágyabb a végeredmény a tejszínnek köszönhetően. Hogy tényleg a vanília domináljon benne, a kivonatból jó minőségűt használj, de keverhetsz mellé bourbon vaníliás cukrot és rúd kikapart magjait is. Egy dologra kell figyelni a krém készítésénél: folyamatosan kevergetve főzd, különben a tojás kicsapódhat, és akkor már nehéz megmenteni. Ha valamiért mégis csomós lenne a puding, szűrd át szitán, hogy valóban selymes legyen.

Pudingos pite

pudingospite2

Hozzávalók 10 szelethez

Krém:

  • 750 ml tej
  • 200 gramm cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 6 ek keményítő
  • 250 ml habtejszín
  • 5 darab tojássárgája

Tészta:

  • 200 gramm liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 170 gramm vaj
  • 60 ml tej
  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a krémet: a tejet és a cukrot melegítsük össze, amikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot. Keverjük bele a vaníliakivonatot.

A keményítőt keverjük össze a tejszínnel, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük csomómentesre. Folyamatos kevergetés mellett öntsük a tojásos keveréket a forró tejhez. Tegyük vissza a tűzre, majd alacsony lángon, kevergetve főzzük a krémet, míg besűrűsödik. Ha kész, fedjük le folpackkal, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze. Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a tejet és a tojást, gyúrjunk gombócot az alapanyagokból. 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy egy 20 centis tortaforma aljára és oldalára is jusson belőle. A formát vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A kihűlt krémet öntsük a tésztára. Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a krém megszilárdul, de még remegős. Ha van grillfunkció a sütőn, 5 percig karamellizáljuk a tetejét. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt szeletelnénk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük