Mennyei fehér csokis sajttorta: alul vékony kekszréteg, felül édes krém
A fehér csokis sajttorta igazi édes, krémes kényeztetés.
Ne a klasszikus sajttortára gondolj, a japán változat egyáltalán nem tömény vagy nehéz, éppen ellenkezőleg, könnyű, légies, puha, mindenképp érdemes kipróbálni. A tojáshabtól lesz nagyon levegős, sütőpor nem is kerül bele.
Mivel nagy része krémsajt, felidézi a hagyományos változat ízét, csak éppen habkönnyű kiadásban. Egy kevés citromlevet is érdemes hozzáadni, hogy picit citrusos legyen, de vaníliakivonat is mehet bele. Liszt alig van benne, csak egy minimális kerül a tésztába egy kevés keményítővel kiegészülve.
A kész torta nem túl édes, de nyugodtan feldobhatod akár tejszínhabbal, akár gyümölcsszósszal.
Béleljük ki sütőpapírral egy 20 centis tortaforma oldalát és alját. Ha nagyobb formánk van, az is használható, csak kevésbé lesz magas a torta. Kívülről fedjük be a formát két réteg alufóliával.
Töltsünk meg egy tepsit vízzel, majd tegyük a sütő alsó rácsára. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A tojásokat válasszuk szét.
A puha vajat melegítsük egybe a krémsajttal alacsony lángon, míg elolvadnak és elvegyülnek. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a cukor felét.
Keverjük bele a tejet, a citromlevet és a vaníliát, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgákat. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt, keverjük csomómentesre a masszát.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, amikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a maradék cukrot. Addig verjük, míg szép, fényes nem lesz a hab.
Több részletben, egy spatula segítségével forgassuk a habot a krémsajtos alapba. Ha elvegyült benne, öntsük a masszát az előkészített formába. A formát üssük párszor a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából.
Vegyük feljebb a sütőt 200 fokra. A tortaformát helyezzük a vízzel teli tepsibe, majd süssük 15 percig. Utána vegyük vissza a hőt 150 fokra, és süssük további 15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát 30 percig, majd nyitott ajtónál még 10 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu