Isteni, tartalmas húsgombócleves: felmelegít a hűvös napokon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor az idő zordra fordul, egyre gyakrabban kívánja az ember a meleg, tartalmas leveseket, amelyek a testet és a lelket is felmelegítik.
A levesválaszték hatalmas, lehet krémes vagy hagyományos, gazdagon megpakolt vagy szerényebb változatok közül választhatsz. Akár mindennap főzhetsz levest, a család nagy örömére nagyon sokféleképpen készülhet a melengető étel.
A húsgombóc nem csak szaftos szószokba, mennyei levesekbe is kerülhet. Az egyik nagy kedvenc a májgombócleves, de csirke- vagy pulykahúsból, sőt még aprólékból is készülhet fejedelmi étel. Mivel ebben a levesben a gombóc a főszereplő, nem sok zöldség kerül bele, de ha gondolod, bátran dobd fel karfiollal, fehérrépával, brokkolival, vagy amivel csak szeretnéd. A kellemesebb ízvilág kialakítása érdekében házi ételízesítő kockát is dobj bele, úgy sokkal finomabb lesz.
Pulykahúsgombóc-leves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 kg pulykaaprólék
- 15 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- 1 l víz
Húsgombóc:
- 3 dkg csemegeszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Az aprólékot, sárgarépát, hagymákat öntsük fel 1 liter vízzel (a sárgarépát ízlés szerint darabolva, a vöröshagymát és fokhagymát egészben dobjuk a levesbe). A szokásos módon, alacsony láng felett főzzük, ízesítsük sóval és borssal.
Amikor a leves elkészült, a húst szedjük ki, a hagymát távolítsuk el.
A csontról szedjük le a húst, majd a kockázott szalonnával, darabolt hagymával, petrezselyemmel daráljuk finomra, majd fűszerezzük sóval és borssal. Adjuk hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen a massza.
A begyúrt masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
A levest tegyük vissza a tűzhelyre, a masszából vizes kézzel formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, tegyük a levesbe, főzzük 10 percig. Finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a végén a levest.
Fotó: Getty Images