
Frissítő quinoa-saláta tavaszi zöldekkel - Feltölti a kimerült vitaminraktárakat
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Itt a tavasz, és egyre több finom, friss zöldség van a piacon. Ebbe a salátába retek és spenót kerül, mindkettő remek választás, a tavaszi szezon két alapdarabja.
Kötelező ilyenkor friss idényzöldségeket enni. A tél folyamán kimerült vitaminraktáraink feltöltésének fontos forrásai a zsenge, tavaszi zöldfélék.
Hogy a saláta kellőképpen kiadós legyen, a közkedvelt dél-amerikai álgabona, a quinoa, és tojás is kerül bele. A quinoa már önmagában remek fehérjeforrás, de a tojással együtt egészen zseniális. Quinoát egyébként nem csak a fehérjetartalma miatt érdemes fogyasztani, remek gluténmentes alapanyag, tele van rosttal, így jót tesz az emésztésnek, továbbá magas B-, C- és E-vitamin, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és cink tartalma. A céklából választható színes, rózsaszín fehér is, sőt, akár sárga is.
Egy jó salátát egy jó öntet tesz igazán finommá. A vitamindús, quinoás tavaszi salátát egy frissítő, citromos-tahinis öntettel koronázzuk meg. Reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is ideális választás ez a finom saláta.
Quinoa-saláta tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók -+ adaghoz
Saláta
- 25 dkg quinoa
- 25 dkg bébispenót
- 1 darab cékla
- 4 darab tojás
- 5 dl zöldségalaplé
- ízlés szerint só
Öntet
- negyed bögre tahini
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 ek. szűretlen almaecet
- 1 ek. juharszirup
- 2 gerezd fokhagyma
- negyed bögre víz
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A quinoát folyóvíz alatt mossuk át, csöpögtessük le. Száraz serpenyőben, kevergetve melegítsük, pirítsuk, míg illatozni nem kezd. Ekkor öntsük fel fél liter zöldségalaplével vagy vízzel, utóbbi esetben sózzuk. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és fedő alatt, közepes hőfokon lassan főzzük készre.
Míg a quinoa fő, tegyük oda a tojásnak a vizet. Forrásban lévő vízbe csúsztatva 5-6 perc alatt félkeményre fő a tojás. A fenyőmagot forró, száraz serpenyőben pirítsuk, míg illatozni nem kezd.
Hacsak nem konyhakész bébispenótot használunk, nagyon alaposan mossuk át. Én általában kézi salátacentrifugát használok erre a célra. Előbb vízbe áztatom a spenótot, hagyom egy kicsit állni, majd a szűrőt kivéve, folyóvíz alatt is átmosom. Végül szárazra pörgetem a leveleket.
A retket daraboljuk fel.
Az öntethez a tahinit, a citromlevet, az almaecetet, a juharszirupot, a fokhagymát, sót, borsot és a vizet tegyük egy befőttes üvegbe, először egy kanállal keverjük el, majd zárjuk be az üveget és rázzuk, amíg az öntet tökéletesen egynemű nem lesz.
A salátához a quinoát, a spenótot, a retket egy tálban összekeverjük. A tojást a tetejére pakoljuk, és a pirított fenyőmaggal megszórjuk. Ízlés szerint a salátaöntettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images