Izgalmas, fűszeres quinoa-saláta répával – Húsok mellé tökéletes köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ideje, hogy megismerkedj ezzel a szuper maggal, a quinoával, amelyet nagyon sokoldalúan tudsz felhasználni, többek közt salátának.
Igazi tavaszi salátát tudsz összedobni néhány hozzávalóból úgy, hogy az szuperegészséges és még nagyon finom is legyen. Ha eddig nem ismerted a quinoát, akkor ideje kipróbálnod, mert teljes értékű fehérjeforrás, amit rizs helyett is nyugodtan fogyaszthatsz, de saláta-alapanyagnak is kiváló.
Ezzel a módszerrel tudod elkészíteni, utána zöldségekkel dúsíthatod. Készítheted kicsit megpirítva, ahogy ezt a tojásos-zöldséges változatot, de salátának is szeretni fogod. A lényeg, hogy minél több idényzöldséggel pakold meg.
Quinoa-saláta répával
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 130 gramm quinoa
- 500 milliliter víz
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál római kömény
- 0.5 teáskanál füstölt pirospaprika
- 2 szál sárgarépa
- 6 darab koktélparadicsom
- 0.5 csomag spárga (zöld)
- 100 gramm brokkoli
Öntet:
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A quinoát öblítsük le hideg vízzel. Tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Adjuk hozzá a füstölt pirospaprikát, a római köményt, sózzuk ízlés szerint. Utóbbi el is hagyható. Takarjuk le, alacsony lángon főzzük 15 percig. Vegyük le a tűzhelyről, majd hagyjuk további 5 percet letakarva, hogy minden nedvességet magába szívjon.
Amíg a quinoa fő, mossuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. Ha a quinoa megfőtt, forgassuk egybe a zöldségekkel.
Egy kisebb tálban készítsük el az öntetet, majd öntsük a salátára. Hagyjuk állni fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images