A 8 legfinomabb sütőtökös fogás: a levestől a desszertig
Most van a szezonja, készíts tehát minél több sütőtökös finomságot! Tökéletes sütve, párolva, főzve, főételként, köretként, sőt sütik alapja is lehet.
Ez a gazdag, quinoával töltött sütőtök az egyik legnagyobb őszi kedvenced lesz. Rendhagyó módon ebben a receptben a töltelék édes ízekkel és fűszerekkel egészül ki, így ha eddig csak a sós változatokat kóstoltad, akkor mindenképp adj neki egy esélyt.
A quinoa a zabkásához hasonó módon egy édes-fahéjas-tejes alapban fő puhára, ezután kerülnek bele az aszalt gyümölcsök. Az így készült étel tartalmas és tápláló, hiszen tele van rosttal és fehérjével, így nemcsak desszertként, hanem főételként is fogyaszthatod.
A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, dörzsöljük be kevés olajjal, majd vágással lefele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük puhára.
Közben készítsük el a quinoát. Egy kisebb edényben keverjük össze a quinoát, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, majd öntsük hozzá a kókuszitalt, és forraljuk fel. Közepes hőfokon főzzük puhára 15-20 perc alatt, majd keverjük hozzá a juharszirupot és a mandulavajat.
Kanalazzuk a puha sütőtökökre, és szórjuk meg a választott aszalt gyümölccsel. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu