Sütőben sült, őszi töltött sütőtök: spenót is kerül a tartalmas fogásba

Sutotok sajttal spenottal c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtököt egyszerűen lehetetlen megunni: könnyed, krémes, mégis tartalmas vacsora készülhet belőle, amelyhez még a spenót is remekül passzol.

Sütőtökből szinte bármit elkészíthetsz, hiszen krémlevesekhez, currykhez, köretekhez és még desszertekhez is felhasználható. Sütőben sült, hússal töltött variációt nemrég már mutattunk, most azonban egy mentes opciót hoztunk, amelyben a spenót még a vaspótlásról is gondoskodik. 

Mindehhez csupán egy közepes méretű kanadai sütőtökre (pézsmatökre) lesz szükséged és néhány egyszerű hozzávalóra, és már sütheted is az illatos fogást. Mivel a recept nem tartalmaz sajtot, elengedhetetlen a sörélesztő használata, mivel ez adja meg a szósz sajtos jellegét. Emellett pedig egy igazi B-vitamin-bomba is!

Sütőben sült sütőtök spenóttal

Sutotok sajttal spenottal

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 1 kg sütőtök (kanadai)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g bébispenót

A sajtos szószhoz:

  • 700 ml zabital
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 60 g növényi vajhelyettesítő vagy biomargarin
  • 35 g liszt
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 2 ek tahini
Recept idők

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, vágjuk félbe hosszanti irányban, és egy kanállal szedjük ki a magjait.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük 40 percig. Vegyük ki, és kaparjuk ki a belét úgy, hogy 1,5-2 cm vastagságban meghagyjuk a széleket. A kikapart belét tegyük félre, a tököket pedig pakoljuk vissza a sütőpapírra, és egyelőre azt is tegyük félre.

A zabitalt öntsük egy közepes edénybe, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a babérlevelet és a többi fűszert, és forraljuk fel.

Közben hevítsünk fel egy serpenyőt, és az olívaoljaon dinszteljük 3-4 percig a póréhagymát és a fokhagymát. Szórjuk bele a bébispenótot is, és alacsony hőfokon pároljuk további 5 percig.

Egy újabb szószos edényben olvasszuk meg a margarint, és ha már folyékony, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett készítsünk rántást belőle. Amikor már pasztához hasonló az állaga, kis adagokban öntsük hozzá a felmelegített fűszeres tejet, és dolgozzuk csomómentesre. Adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet (ha extrém sajtosra szeretnénk, akkor mehet belőle még egy evőkanálnyi) és a tahinit, és keverjük el. 

Öntsük az egészet a spenótra, és keveset adhatunk hozzá a sütőtök kikapart beléből is. (A maradékból pedig készítsünk desszertet.)

Töltsük meg a szósszal a kikapart tököket, és 180 fokon, 20 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük