Hagyományos, rácsos cseresznyés pite: így nem ázik el a tészta

cseresznyés pite cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Csak egyszer kell ráérezni a tökéletes pitetészta fortélyára, utána mindenféle gyümölccsel ki fogjuk próbálni, most például cseresznyével.

A cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm, annyira szeretem, hogy nem igazán tudok mértéket tartani, ami elém kerül, azt megeszem. A cseresznye sajnos vagy szerencsére gyorsan romlik, így hamar fel kell használni. Süteményekbe is tökéletesen illik, csak arra figyeljünk, hogy önmagában is elég édes, úgyhogy nem kell hozzá olyan sok cukor.

Az egyik ilyen sütemény a teljesen hagyományos pite, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk, és biztosan mindenki szeretni fogja. Imádom, ha rengeteg gyümölcs van a tésztában, de azt már kevésbé, ha a tészta emiatt ázott, "szottyos" lesz. Egyetlen hozzávalóval, zsemlemorzsával ezt is megakadályozhatjuk. 

Rácsos cseresznyés pite

cseresznyés pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 120 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • csipet

Töltelék

  • 700 gramm cseresznye
  • 50 gramm cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Adjuk hozzá a cukrot, majd a szétválasztott tojások sárgáit, végül a tejfölt is. Gyúrjunk belőle tésztát, majd válasszuk ketté. Az egyik fele legyen nagyobb, mint a másik. Csomagoljuk be őket, majd tegyük be a hűtőbe egy órára.

A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki. A cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd szórjuk meg vele a cseresznyét. 

A nagyobbik fél tésztát nyújtsuk ki, tegyük kivajazott tepsibe és szórjunk rá zsemlemorzsát. A cseresznyét nyomkodjuk ki, tegyük rá a tésztára. Jusson rá bőven. 

A kisebb tésztagolyót is nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, készítsünk belőle rácsot a sütemény tetejére. A csíkokat kenjük meg tojásfehérjével.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Süssük a pitét 45 percig. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük