Rácsos szilvás pite linzertésztából: szinte krémesre sül a gyümölcs
Kezdődik a szilvaszezon! Dobd fel a lédús, zamatos gyümölccsel a klasszikus, linzertésztából készülő pitét is!
A rebarbara és az eper a tavasz kedvenc szezonális csemegéi közé tartoznak, önmagukban is finomak, de rengetegféle desszert is készülhet belőlük, ám ha valami igazán pompással akarsz előrukkolni, akkor mixeld őket bátran.
A pite kedvelt finomság, a világ minden táján szeretik, lehet édes vagy sós, de nem csak ízben, megjelenésében is sokszínű. Ha igazán mutatósra szeretnéd készíteni, akkor használj kiszúrót, ha pedig a nagyi konyháját elevenítenéd meg, akkor rácsozva dobd össze a desszertet.
Az epres-rebarbarás pite mellé remekül passzol valamilyen édes krém, lehet az klasszikus tejszínhab, de mascarponéval is nagyon finom. Ha egy picit különlegesebbé tennéd, akkor egy teáskanál rózsavizet vagy egy kis darab gyömbért keverj a töltelékbe.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a cukrot. A keverékhez reszeljük hozzá a vajat, kezdjük el összeállítani a tésztát, közben a tejfölt is dolgozzuk hozzá (ha szükséges, növeljük a mennyiséget). A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, és 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
A rebarbarát és az epret tisztítsuk meg, előbbit szeleteljük fel, az epret vágjuk félbe, majd a citrom facsart levével és a cukrokkal forgassuk egybe.
A pihent tésztát borítsuk enyhén lisztezett dolgozófelületre, osszuk két cipóra. Az egyiket nyújtsuk a piteforma méretének megfelelőre, majd sodrófa segítségével simítsuk kivajazott formába a tésztát.
A formába helyezett tésztát villával szurkáljuk meg, utána toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
A gyümölcsös töltelékhez keverjük hozzá az étkezési keményítőt, majd helyezzük az elősütött pitetésztára.
A maradék tésztacipót nyújtsuk ki, vágjunk belőle 1-2 ujjnyi vastagságú szeleteket, majd tegyük a töltelék tetejére a tésztacsíkokat.
A tésztacsíkokat kenjük meg felvert tojással, toljuk 180 fokos sütőbe 30-35 percre.
Fotó: Getty Images