
Elképesztően puha csokitorta céklával dúsítva – Még szaftosabb lesz a zöldségtől
Az ízét nem, a sütemény puhaságát viszont nagyban befolyásolja a cékla, érdemes kipróbálni a tésztába keverve.
A brownie is lehet egészségesebb, ha a tésztájába valamilyen zöldség kerül. Bizony, a csupa csokis finomság zöldséggel is készülhet, lehet az cukkini, édesburgonya vagy cékla.
A céklás brownie könnyedén összedobható finomság. A zöldség jelenléte már a süti színében megmutatkozik, főleg akkor, ha héjában főzöd puhára a céklát, mert akkor egészen megmarad az élénk színe. Ha puhára főtt, akkor pucold meg, a héját véletlenül se hagyd rajta. A cékla szuperül beleillik a sütibe, ha különleges, egészséges desszertre vágysz, akkor ezt a receptet neked találták ki.
A receptben semmilyen pluszfűszer nem kerül a tésztába, pedig bátran mehet bele akár egy kis kardamom vagy fahéj. Az izgalmak kedvéért pedig mák, mazsola vagy kókusz is gazdagíthatja a masszát.
A céklát pucoljuk meg, majd vágjuk karikákra vagy kockákra, és bő vízben főzzük puhára. (A főzési idő változó, villával ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e a zöldség.) Ezután szűrjük le.
A csokit daraboljuk fel, a vajat vágjuk kockákra és tegyük turmixgépbe a lecsöpögtetett céklával együtt, turmixoljuk simára.
A tojást a cukorral keverjük habosra, majd a céklás keverékkel is dolgozzuk egybe.
A lisztet forgassuk egybe a vaníliás cukorral, sóval és kakaóval, majd a nedves hozzávalókkal is dolgozzuk össze.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu