Isteni, omlós Rákóczi-túrós új köntösben - Tart formájában születik újjá a desszert

39627877 3023517 a8966d8508acd71ae2b5c802e56bc2cc wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túrós édességek szerelmesei mindenképpen készítsék el ezt a klasszikust elegáns, francia stílusban is.

A tart nagyon elegáns és nagy odafigyelést igénylő desszert. A tésztát különös gonddal kell készíteni, a hozzávalók arányát egészen pontosan kell kiszámolni, a vajat hidegen kell belemorzsolni és még a tojást is grammra kell kimérni, különben a tészta ragacsos lesz.

Ha a kicsit savanykás ízvilágért rajongsz, akkor készíts citromos tartot, ahol a gyümölcs curd formájában kerül a tésztába. Ha pedig édesebb ízeket szeretnél elérni, akkor süsd meg ezt a csoki-málna párosítást

Ezt a tartot Surányi Judit workshopján sajátítottam el. Azért ezt osztom meg veletek, mert nagy rajongója vagyok a túrós édességeknek, ráadásul ez a sütemény tökéletesen visszaadja a nagy klasszikus ízvilágát, de sokkal elegánsabb köntösbe öltöztetve. Érdemes zsíros, rögös túrót és nagyon jó minőségű, házi, kicsit savanykásabb ízvilágú baracklekvárt használni hozzá. 

Rákóczi-túrós tart

39627889 42475369beacb745e32003768c1aa718 wm

Hozzávalók 6 darabhoz

Tészta:

  • 350 gramm liszt
  • 45 gramm mandulaliszt
  • 130 gramm porcukor
  • 3 gramm
  • 210 gramm vaj
  • 76 gramm tojás

Túrómousse:

  • 250 gramm túró
  • 80 gramm porcukor
  • 1 darab citrom héja
  • 40 gramm citromlé
  • 4 gramm zselatin
  • 20 gramm víz
  • 150 gramm tejszín

Meringue:

  • 100 gramm tojás
  • 200 gramm cukor

Tetejére:

  • 100 gramm sárgabaracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát. A lisztet, a mandulalisztet, a porcukrot, a sót és a hideg, kockára vágott vajat mérjük egy tálba, keverjük homokszerű állagúra. Adjuk hozzá a tojást, keverjük egyneművé. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 milliméter vastagra, egyengessük tart-kosarakba. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Süssük a tésztát 10-12 percig. 

A zselatint keverjük össze a vízzel. 

Készítsük el a krémet. A citrom levét melegítsük fel, oldjuk fel benne a kész zselatint. A túrót és a porcukrot keverjük át villával, öntsük hozzá a zselatinos citromlevet, keverjük bele a citromhéjat. Botmixerrel keverjük át, hogy a darabokat kicsit összetörjük. A tejszínt verjük laza habbá, a végén óvatosan forgassuk a krémbe. A krémet habzsákból töltsük szinültig a kihűlt tart-kosarakba.

A meringue készítéséhez a tojáshoz adjuk hozzá a cukrot, majd vízgőz felett melegítsük csípősre. (Érezni fogjuk, hogy kicsit megcsípi az ujjunkat, ha beledugjuk.) Ezután verjük kemény habbá, habzsákból nyomjuk körkörösen a túrós krémre, a közepébe pedig kanalazzunk a sárgabaracklekvárból. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük