
Krémes és tápláló rakott karfiol – A sok sajttól lesz igazán finom

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
Annyi rakottas étel van a rakott krumplin túl, hogy mindet érdemes sorban kipróbálni.
Nagymamám nagyon gyakran készített rakott krumplit, de nem a kolbászos változatot, hanem a franciát, besamellel. Bár én a hagyományosat jobban kedvelem, az öcsém mindig is a fehérmártásosért volt oda, minél krémesebben készült, annál jobban szerette.
Ez a rakott karfiol is nagyon krémes, de nem a besamel, hanem csirkehúsalaplé teszi azzá. Ha zöldségalaplével készítjük, vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják.
Rakott karfiol

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 400 milliliter csirkealaplé
- 120 milliliter tejföl
- 150 gramm reszelt cheddar
- 100 gramm panko vagy zsemlemorzsa
- 60 gramm vaj
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál olaj (kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A karfiolt szedjük rózsáira. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, jól sózzuk meg. Tegyük bele a karfiolt, majd főzzük 4-5 percig. Amikor megfőtt, szedjük ki egy papírtörlőre, öntsük ki a vizet a lábasból, majd tegyük vissza a karfiolt.
Egy kisebb lábasban keverjük össze a csirkealaplevet és a tejfölt, majd öntsük rá a karfiolra, jól forgassuk össze.
Egy kiolajozott tepsibe tegyük a szószos karfiolt. Szórjuk rá a reszelt sajtot és a morzsát, majd fektessünk rá vajszeleteket. Addig süssük, amíg a sajt megolvad és a morzsa szépen megpirul. Ízlés szerint valami zölddel, például apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images