Krémes és tápláló rakott karfiol – A sok sajttól lesz igazán finom

rakott karfiol cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyi rakottas étel van a rakott krumplin túl, hogy mindet érdemes sorban kipróbálni.

Nagymamám nagyon gyakran készített rakott krumplit, de nem a kolbászos változatot, hanem a franciát, besamellel. Bár én a hagyományosat jobban kedvelem, az öcsém mindig is a fehérmártásosért volt oda, minél krémesebben készült, annál jobban szerette. 

Ez a rakott karfiol is nagyon krémes, de nem a besamel, hanem csirkehúsalaplé teszi azzá. Ha zöldségalaplével készítjük, vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják.

Rakott karfiol

rakott karfiol recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej karfiol
  • 400 milliliter csirkealaplé
  • 120 milliliter tejföl
  • 150 gramm reszelt cheddar
  • 100 gramm panko vagy zsemlemorzsa
  • 60 gramm vaj
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A karfiolt szedjük rózsáira. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, jól sózzuk meg. Tegyük bele a karfiolt, majd főzzük 4-5 percig. Amikor megfőtt, szedjük ki egy papírtörlőre, öntsük ki a vizet a lábasból, majd tegyük vissza a karfiolt.

Egy kisebb lábasban keverjük össze a csirkealaplevet és a tejfölt, majd öntsük rá a karfiolra, jól forgassuk össze. 

Egy kiolajozott tepsibe tegyük a szószos karfiolt. Szórjuk rá a reszelt sajtot és a morzsát, majd fektessünk rá vajszeleteket. Addig süssük, amíg a sajt megolvad és a morzsa szépen megpirul. Ízlés szerint valami zölddel, például apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük