Pihe-puha fánkok a sütőből: egyszerűen készül a finomság

fcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk olaj nélkül, sütőbe tolva készül. A tészta zamata kellemesen citrusos, a tetejét pedig változatosan vonhatod be, akár csokival vagy fahéjas porcukorral.

Az én családomban a fánk nagyon népszerű desszert, gyakran készítek valamilyen hagyományos pampuskát, de szívesen próbálok ki új recepteket is. A napokban az egyik kedvenc gasztrobloggerem receptjét teszteltem le, mely elképesztően finomra sikeredett. A tészta puha és ízes, bő olajban is aranybarnára lehet sütni, de sütőbe tolva is szuper lesz. A fánk nem igényel semmilyen ruhát, de ha szeretnéd, csokimázzal vagy akár karamellel is izgalmassabbá teheted.

A tésztába reszelt citromhéjat tettem, így sokkal kellemesebb az aromája, de használhatsz helyette narancsot vagy citrommal ízesített cukrot, mely hasonló csomagolásban szerezhető be, mint a vaníliás cukor. Különlegesebb zamatot is csempészhetsz a tésztába narancsvirág- vagy rózsavízzel, de fahéj vagy gyömbér is megfér benne. A sütőben sült fánk alakbarátabb, kevés cukorral készül, de ha az édesebb verziókat szereted, akkor bátran tegyél még a tésztába.

Sütőben sült citrusos fánk

fct

Hozzávalók 4 személyre

Fánk:

  • 250 ml meleg tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 80 g olaj
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 600 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • kevés liszt

A tetejére:

  • porcukor ízlés szerint
  • fahéjas porcukor ízlés szerint
  • olvasztott csoki ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A meleg tejet öntsük keverőtálba, keverjük hozzá az élesztőt és a cukrot. Ezután takarjuk le konyharuhával, és várjunk 8-10 percet, míg az élesztő felfut.

Az élesztős keverékhez forgassuk hozzá az olajat, majd a tojásokat is adjuk hozzá, utána a vaníliakivonatot és a citrom reszelt héját.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a keményítőt.

A lisztes keveréket apránként adagoljuk az élesztőshöz, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztacipót helyezzük enyhén lisztezett tálba, majd fedjük le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Ezután egy pohár segítségével szaggassuk ki. A fánkok közepét is szúrjuk ki.

A fánkokat sorakoztassuk tálcára, majd takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük. Ezután a megkelt fánkokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.

Az elkészült fánkok tetejét még melegen szórjuk meg porcukorral, vagy forgassuk meg fahéjas porcukorban, de ha megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek, csokimázzal is bevonhatjuk őket.

Tipp a maradék tésztához

A fánkok kiszúrt közepét újra egybedolgozhatod és kinyújthatod, vagy a kis golyókat süsd meg bő olajban szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük