Kelesztés nélkül készült kakaós kifli: az omlós tészta jól bírja a csomagolást

kkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta állaga varázslatosan porhanyós, szinte szétomlik a szájban, minden egyes falat visszarepít a gyermekkorba.

Sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kerül a kifli tésztájába, a kelesztés is elmarad, mindössze csak 15 perc pihenést kap a tészta a hűtőben. Kicsit macerásnak tűnhet a nyújtás, kenés és feltekerés, de ez az a mozzanat, ami hozzájárul a tészta hihetetlen állagához.

Az eredeti receptben a tojásfehérje a töltelékbe kerül, kemény habbá verve, dióval vagy mákkal egybeforgatva kell használni. Én azonban kakaót választottam, a fehérjével pedig megkentem a tésztát. A tölteléknél érdemes elrugaszkodni az alább megadottaktól, lekvárt is lehet használni.

Ha hű maradnál a régi recepthez, akkor vaj helyett zsírt dolgozz a tésztába. A kész finomság jól zárható dobozban sokáig eláll, jól bírja a csomagolást, így iskolába és munkahelyre is viheted.

Régimódi kakaós kifli

kkct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 30 dekagramm vaj
  • 4 darab tojás
  • 20 dekagramm tejföl
  • kakaó szükség szerint
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sót keverjük egybe, majd a puha vajat (20 dekagramm) morzsoljuk bele, utána adjuk hozzá a tojássárgáját (a tojásokat válasszuk szét, a fehérjét tegyük félre) és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.

A tésztát csomagoljuk folpackba, tegyük hűtőbe 15 percre.

A tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a maradék 10 dekagramm olvasztott vajjal, utána szorosan tekerjük fel, formázzuk henger alakú rúddá a tésztát.

A tésztahengerből vágjunk ujjnyi vastag darabokat, a darabokat igyekezzünk kör alakba nyújtani, majd a tészta egyik oldalára tegyünk tölteléket (kakaó) ízlés szerint, utána a tészta másik felét hajtsuk rá, formázzunk belőle kiflit.

A kifliket pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék fehérjével kenjük meg, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre.

A kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük