Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása

5
Nyomtatás
remegos-almas-sajttorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy zamatos, krémes, téli fűszerekkel teli sajttortareceptet hoztunk, amelyben ezúttal az almáé és a karamellszószé lesz a főszerep.

Az almás desszerteknek nem csak ősszel van szezonjuk. Télen, a karácsonyi készülődésben is számos olyan variációt alkothatunk meg, amelyekben az almáé a főszerep. Ezúttal egy zamatos, krémes, fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel fűszerezett, remegős almás sajttortareceptet mutatunk, amit selymes, házi karamellszósz díszít.

A sajttorta elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt, csupán a sütési és a hűtési idő az, ami várakozással teli pillanatokat okoz majd, így ha nekiveselkedsz, szánj rá időt bőven.

Remegős, almás sajttorta

remegos-almas-sajttorta

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

A kekszes alaphoz:

  • 200 g Graham keksz
  • 3 ek. kristálycukor
  • 8 ek. vaj

A töltelékhez:

  • 900 g mascarpone
  • 250 g kristálycukor
  • 1.5 tk. őrölt fahéj
  • 0.5 tk. őrölt gyömbér
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk. szegfűbors
  • 0.25 tk.
  • 250 g tejföl
  • 1 db biocitrom
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 4 db tojás
  • 1 db tojássárgája

Az almás feltéthez:

  • 6 db alma
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 2 ek. vaj
  • 90 g pekándió
  • 100 g barna cukor
  • 50 g kristálycukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 0.25 tk. gyömbér
  • 0.25 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk.
  • 1 ek. vaníliakivonat

A karamellszószhoz:

  • 200 g kristálycukor
  • 0.6 dl víz
  • 80 g vaj
  • 1.2 dl habtejszín
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet

A tálaláshoz:

  • karamellszósz (recept a leírásban)
  • tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

Egy 23 cm átmérőjű, kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és az alját vékonyan kenjük be egy kis vajjal vagy olajjal.

Készítsük el a kekszes alapot.

Ehhez a kekszet tegyük egy aprítóba, és őröljük finomra. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a cukrot, és keverjük egybe.

A kész alapot tegyük bele a tortaformába, és az ujjainkkal egyenletesen nyomkodjuk bele.

Tegyük be az előmelegített sütőbe 10 percre, majd ha megsült, vegyük ki és tegyük félre hűlni.

Készítsük el a tölteléket.

A krémsajtot kézi robotgéppel addig keverjük alacsony fokozaton, amíg lágy, krémes állagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, majd keverjük tovább kb. 3-4 percig. Ezután mehet bele a tejföl, a citrom reszelt héja és a vaníliakivonat is. Ezt is keverjük jól össze. Közepes vagy inkább alacsony fokozaton keverjük hozzá a tojásokat, majd a tojássárgáját is. Vigyázzunk, hogy nehogy túl sokáig verjük, mert akkor a sajttorta megrepedhet a hűtés során.

A krémet kanalazzuk rá a kekszes alapra a tortaformába, majd állítsuk vízfürdőbe. Ehhez a sajttorta formáját a pereméig csomagoljuk be alufóliába, majd az egészet tegyük egy tepsibe, és öntsük fel forró vízzel addig, hogy sajttorta széléig felérjen.

160 fokra előmelegített sütőben süssük a tortát kb. 75-90 percig, vagy amíg a szélei szépen megszilárdulnak, de a közepe még remegős.

Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját 1-2 cm-re, és hagyjuk a tortát kb. 1 órát hűlni.

Ezután egy késsel óvatosan vágjuk körbe a tortát, hogy ha teljesen kihűlt, könnyebb legyen kivenni a formából. A hűtési idő kb. 3 óra.

A 3 óra lejártával fedjük le a tortát frissen tartó fóliával, és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.

Készítsük el az almás-fahéjas feltétet.

Az almát hámozzuk meg és vágjuk fel apró kockákra.

A kukoricakeményítőt keverjük össze egy kis tálban a citromlével, és tegyük félre.

Közepes lángon olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, és a vaníliakivonat kivételével az összes többi fűszert és cukrot is, a keményítős citromlevet is. Főzzük össze kb. 5 perc alatt.

Ezután mérsékeljük a hőt, forgassuk bele a pekándiót, és főzzük további 3-5 percig, amíg az alma szépen megpuhul.

Végezetül vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vaníliakivonatot.

Picit hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk rá a sajttorta tetejére, végül pedig locsoljuk meg az egészet a házi karamellszósszal, ehhez itt találjuk az elkészítést.

Ha igazán finoman szeretnénk tálalni, érdemes a szószt melegen ráönteni a szintén meleg almás feltétre.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon