Elronthatatlan karamellszósz, ami mindent feldob: tejszíntől krémes

karamellszosz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi karamellszósz tökéletes kiegészítő bármilyen sütihez vagy italhoz, és nem nehéz az elkészítése.

Sokan félnek tőle, pedig nem nehéz karamellát készíteni, akár szeletelhető tejkaramelláról, akár öntetről legyen szó. Annyi csak a titka, hogy nem szabad kevergetni, hagyd, hogy magától olvadjon és sűrűsödjön a cukor. Persze ez nem azt jelenti, hogy magára szabad hagyni: időközönként rázogasd meg a lábast, vagy vedd kisebbre a lángot, ha szükséges.

A receptben részletesen leírtuk, hogy milyen változásokon megy át a cukor, ugyanis miután először elolvad, utána még összeáll, kikristályosodik. Ekkor sem szabad megkeverni, mert azzal csak azt éred el, hogy tömbökké áll össze, hagyd, hogy magától olvadjon meg újra. Ennek ellenére érdemes néha megmozgatni a lábast, illetve figyeld a cukor változását, ne legyen túl sötét, mert onnantól egy pillanat alatt megéghet.

A kész karamellöntettel bármilyen sütit megkoronázhatsz, például ehhez az almakarikához különösen ajánljuk, de kávéba, tejbe is keverheted.

Házi karamellszósz

karamellszosz2

Hozzávalók 3 decihez

  • 200 g cukor
  • 60 ml víz
  • 80 g vaj
  • 120 ml habtejszín (min. 30%-os)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 nagy csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tejszínt vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

A cukrot és a vizet tegyük egy szélesebb aljú lábasba/serpenyőbe, keverjük össze, majd kezdjük el melegíteni. Addig főzzük, míg a cukor elolvad, átlátszóvá válik, és elkezd bugyogni. Innentől már ne kevergessük, csak az edényt rázogassuk.

Pár perc elteltével az olvadt cukor elkezd újra összeállni, kikristályosodik, megszilárdul. Ettől nem kell megijedni, ekkor sem szabad még megkeverni, csak várjunk, míg újra olvadni kezd. Közben rázogassuk az edényt, nehogy leégjen. Ahogy újra elolvad, szép aranybarna színű és sűrű lesz. Mikor teljesen elolvadt és a mézhez hasonló színű és állagú a cukor, adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, keverjük addig, míg el nem vegyül benne teljesen.

Vegyük le a karamellt a tűzről, majd lassan, fokozatosan csurgatva adjuk hozzá a tejszínt, közben folyamatosan kevergessük. Mikor elvegyült benne a tejszín, adjuk hozzá a vaníliát és a sót is.

Tegyük félre, majd hagyjuk 10 percig hűlni.

Utána öntsük jól zárható befőttesüvegbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ahogy hűl, sűrűsödik még.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük