Könnyed répakrémleves vörös lencsével gazdagítva – Laktat, mégsem terheli meg a gyomrod

répakrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Már a színe is felvidít a ködös, hűvös napokon ennek a vitamindús krémlevesnek.

Elérkezett a laktató,  melengető levesek évszaka, az ősz és a tél, amikor még fontosabb, hogy tápláló, vitamindús ételekhez juttasd a szervezeted. Ilyenkor ősszel a sütőtöknek és a brokkolinak van szezonja, utóbbiból is nagyon egyszerűen tudsz krémlevest készíteni. Ha túl erősnek érzed az ízét, érdemes egy kis sárgarépát is tenni hozzá, amellyel még több vitamint vihetsz be a szervezetedbe, valamint tejszínnel és parmezánnal is dúsíthatod. 

Ha nem érzed elég laktatónak a zöldségeket, akkor érdemes hüvelyesekkel keverni őket, amelyek nemcsak táplálóak, hanem növényi fehérjében gazdagok, így a húsfogyasztásodat is mérsékelni tudod általuk. A vörös lencse az egyik legjobb alapanyag, mert nagyon gyorsan elkészül, és tényleg nagyon egészséges. Ebből is készíthetsz krémlevest, amelyhez kiválóan illik a kicsit savanykás tejföl. A répa és a lencse kettőse pedig még színben is nagyon jól harmonizál egymással. 

Répakrémleves vörös lencsével

répakrémleves recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 100 gramm vörös lencse
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma (kisebb)
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 0.5 darab citrom leve
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A répát pucoljuk meg, és vágjuk kisebb darabokra vagy szeleteljük fel. A hagymát is vágjuk apróra. A vörös lencsét öblítsük át. 

Egy lábasban forrósítsunk olajat, és először néhány percig dinszteljük meg rajta a hagymát, majd tegyük rá a felszeletelt sárgarépát is, dinszteljük még 5 percig. Adjuk hozzá az átöblített vörös lencsét is, szórjuk rá a római köményt, keverjük össze, amjd öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 15 percig. 

Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük rá a citromlevet, és a végén sózzuk, borsozzuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük