Isteni, répás céklakrémleves sós feta sajttal: pirított zöldségek adják az alapot

céklakrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, sűrű és nagyon laktató ez a leves, könnyed főételként is megállja a helyét.

Úgy vettem észre, hogy aki nem rajong a zöldségekért, a belőlük készült krémleveseket az is szereti, úgyhogy ha eddig esetleg nem kedvelted a céklát picit földes, karakteres íze miatt, mindenképp próbáld ki ezt a receptet. Most répával és krumplival állítottuk párba, tökéletes lesz az összhatás, a fűszerek és a zöldségek ellensúlyozzák a cékla erős ízét, miközben az mégis megmarad édeskésnek és izgalmasnak.

Azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a zöldségekből, le kell pirítani őket, az sem baj, ha itt-ott lekapnak, a pörzsanyag is plusz ízt ad a levesnek. Ha még intenzívebb ízeket szeretnél elérni, akár sütőben is megsütheted a zöldségeket, úgy is a leveshez adhatod őket.

Ha még így is túlzónak éreznéd a céklát, tejföllel, feta sajttal érdemes tálalni, előbbi lágyítja az ízeket, utóbbi pedig tökéletes kontrasztot képez az édeskés zöldséggel. A friss zöldfűszer pedig megkoronázza az egész fogást, úgyhogy ne hagyd le róla a petrezselymet sem. 

Répás céklakrémleves

céklakrémleves

Hozzávalók 5 személyre:

  • 500 gramm cékla
  • 2 nagyobb darab répa
  • 250 gramm krumpli
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.2 liter alaplé
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 darab babérlevél
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint feta sajt
  • opcionális tejföl
  • opcionális petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A céklát, a répát és a krumplit hámozzuk meg, vágjuk 1-2 centis, egyforma méretű darabokra. 

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. 

Melegítsünk egy lábasban olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát. Pár percig dinszteljük, mikor átlátszó, adjuk hozzá a fokhagymát. Kevergetve pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá az összekockázott zöldségeket. Vegyük feljebb a lángot, 5-10 percig kevergetve pirítsuk a zöldségeket, az sem baj, ha itt-ott lekapnak, a pörzsanyag nagyon jó ízt ad majd a levesnek.

Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a babérlevelet, a kakukkfüvet. Sózzuk-borsozzuk. Ha forr a leves, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük 30 percig, vagy míg minden zöldség meg nem puhul. 

Ha kész, botmixerrel pürésítsük. Melegen, ízlés szerint tejföllel, feta sajttal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük