Vitaminbomba falafelgolyó répával gazdagítva: görög joghurtos mártogatóssal az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem az eredeti, de legalább annyira finom, ha nem jobb a répás változat, amely mellől semmiképp ne hagyjuk el a joghurtos mártogatóst.
Ez nem az eredeti falafel receptje, de nagyon hasonlít rá. Az autentikus változatot itt találjátok, ebbe a verzióba ugyanis reszelt répa is kerül, illetve tojás, ami jobban összetartja a masszát, így a falafel nem fog szétesni sütés közben. Egy pici sütőpor is megy a tésztába - ez sincs az eredetiben -, de ettől lesz könnyedebb, lazább a végeredmény.
A falafel összeállítása és a sütése sem bonyolult vagy időigényes, viszont egy kis ideig pihentetni kell a masszát a hűtőben, hogy könnyebben lehessen formázni és jobban egyben maradjon. A mártogatós receptje is hasonlóképpen egyszerű, és nagyon jól megy a könnyed joghurtos szósz a csicseris-répás falafelhez.
Répás falafelgolyó
Hozzávalók 30 darabhoz
Falafel:
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
- 200 gramm répa
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tojás
- 0.5 darab citrom leve és héja
- 60 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kömény
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál koriander
- 300 gramm panko morzsa
- olaj (sütéshez)
Mártogatós:
- 200 gramm görög joghurt
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- 1 evőkanál koriander
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Ha konzerv csicserit használunk, önstük le a levét, mossuk át, csöpögtessük le. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A panko morzsán kívül tegyünk mindet egy aprítógépbe, addig dolgoztassuk a gépet, míg az alapanyagokból homogén massza nem lesz.
Keverjünk a masszába 150 gramm panko morzsát, mikor szépen elvegyült benne, tegyük a hűtőbe a tésztát fél órára.
Formázzunk a tésztából 1 evőkanálnyi golyókat, majd forgassuk őket a megmaradt 150 gramm panko morzsába.
Egy mély serpenyőt töltsünk félig olajjal, majd melegítsük 180 fokosra. Süssük meg a falafelgolyókat kb. 2 perc alatt, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről. Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra.
A mártogatóshoz zúzzuk össze a fokhagymát és aprítsuk össze a koriandert, majd tegyünk minden hozzávalót egy tálba és alaposan keverjük össze. Ízlés szerint fűszerezzük.
A falafelt még frissen, ropogósan, a mártogatóssal együtt kínáljuk.
Fotó: Getty Images